RSS

Chuck Mead – Journeyman’s Wager

chuckmead21
Helaas is de releasedatum van de door Ray Kennedy geproduceerde “Journeyman’s Wager van Chuck Mead, zanger van altcountry band BR549 uitgesteld tot 12 mei. Producer Ray Kennedy is geen onbekende in het producerswereldje, getuige het werken met o.a. Lucinda Williams en Steve Earle.
Het aparte van deze cd is dat hij compleet is opgenomen op een analoge 2 inch tape, en werd er in de studio gebruik gemaakt van zestiger jaren microfoons, om op zo’n manier juist niet DAT overbekende moderne country-geluid te creeren.
Met een band achter zich als: Kenny Vaughn, Audley Freed (Black Crowes),Mark Miller (BR549), Mark Horn (The Derailers),Mike Henderson (Steeldrivers) en Jen Gunderman (The Jayhawks) zie je dat Chuck Mead niet over 1 nacht ijs wilde gaan en iets moois wilde neerzetten. En wat ik ook inderdaad hoorde op deze cd in vergelijking met een cd als van The Roadhammers, op “Journeyman’s Wager” is geen gebruik gemaakt van een opname techniek waarbij ieder instrument apart wordt opgenomen. Integendeel, iedereen stond in 1 kamer tijdens de opnamens.
Hierdoor heeft Chuck en producer Ray Kennedy een live-geluid gecreeerd.
Het waarom van de solocd van Chuck Mead wordt duidelijk na het horen van
“Journeyman’s Wager”. De stijlen variëren van Honky Tonk, Hillbillyrock muziek tot aan de vroegere rootsstijl van Elvis Presley, waardoor de nummers niet pastte in het BR549 genre.
“Out on the natchez trail” en “Gun Metal gray” zijn schitterende altcountry openers. De saxofoonpartijen zijn in “Gun Metal Gray”  wat naar achteren gemixed, waardoor deze geen stoorfaktor zijn in het nummer maar juist een mooi geheel vormen. Van het country-getinte met behulp van pedal steel “Alberqueue” tot  de country rock’n roller “I wish it was friday”. Genieten! Prachtig geschreven countrynummers met een produktie van Ray Kennedy uit het boekje. Wat een sfeer op deze cd.

Even schrik ik wel als de eerste klanken klinken van de Beatles Cover (b-kant van “Ballad of John and Yoko) en 1 van mijn favoriete Beatles nummers “Old Brown Shoe”, maar Chuck slaagt met ferve en maakt er een heerlijke cover van, inclusief  jodelpraktijken aan het eind.
Ik vind Journeyman’s Wager van Chuck Mead  in het country-genre een geslaagde, lekker wegluisterende en meezingende solocd, en eentje die iedere country-liefhebber maar eens moet proberen. Of zoals Chuck ons duidelijk maakt:
“You can tell it with a wink and a smile, but it’s still the truth.   Johan Schoenmakers


Your Comment