RSS

Uit het leven gegrepen

rom
Romi ( “Raw me” zoals je voornaam uitspreekt) Mayes heeft een 10-tal nieuwe nummers geschreven voor haar nieuwe, inmiddels, zesde cd: “Achin in yer bones”. Wederom geproduceerd door Gurf Morlix. En gelijk al met de deur in huis te vallen ligt daar het min-puntje.
Gurf heeft zo’n specifieke manier van produceren en guitaarspelen, dat als je vijf verschillende, door Gurf geproduceerde cds naast elkaar legt en beluister dat je vaak dezelfde dingen gaat opvallen. Zeker nu Gurf Morlix zelf recentelijk een nieuwe cd heeft uitgebracht. Maar verder niks dan goeds hoor over  “Achin in yer bones” van de in Winnipeg geboren pittige dame Romi Mayes.Met een minimale begeleiding van Gurf Morlix- electrische guitaren, Tom Fooley – bass en Chris Carmichael – drums levert Romi een rauw, kaal geproduceerde cd af. Openent met een lazy rock-blues in het titelnummer waar Mayes ons vertelt dat 40 uur alleen in een bus zitten niks is als je toch geen thuis heb. Voortliftend komen we aan bij “Somethin Going on”. Je ziet het overal. Twee mensen die niet van elkaar zeggen wat ze van elkaar vinden maar toch voel je HET. Een lekker lazy-bar nummer. Staan er alleen maar lazy nummers op deze cd van Romi? Nee hoor, Fel van leer opent Tire Marks en rockt lekker door.
In de uiterst mooie semi-acoustische ballad “I won’t cry” lucht “Raw Me” haar hart, dat als je je dierbare vrienden/familie overlijden, je een schild om je heen gaat krijgen en harder in de wereld gaat staan. Heel drastisch is dan ook dat na deze treurnis  Romi Mayes ons trakteert op de humoristische Rock-blues “If the Lord don’t love you”, waarin ze vertelt dat toen ze nog jong was tegen haar vrienden zei: “If the Lord don’t love you….Romi do”.
Persoonlijk vind ik “Mercy on me”het hoogtepunt van  “Achin in yer bones”. Samen geschreven met Gurf Morlix na het nuttigen van een fles Jack Daniels. Over het eind waren ze het er eerst nog niet over uit. Zullen we de vrouw in het nummer dood laten gaan of niet? Op het allerlaatste moment besloten ze haar toch te laten leven. De vermoeidheid druipt af in de afsluitende acoustische ballad “Hard Road”, waar het duidelijk wordt dat een  tour van vijf maanden zwaar is.
Op deze altcountry-rock,blues cd “Achin  in yer bones” komt Romi Mayes  op een zeer overtuigende en soms emotionele manier naar voren.
Johan Schoenmakers


Your Comment