RSS

Slaid Cleaves – Everything You Love Will Be Taken Away

slaidcleavescover

Austin, Texas, door sommigen de ‘live music capitol of the world’ genoemd (Jan de Lazyman zal die bewering waarschijnlijk niet betwisten) is al decennia lang de bakermat van opwindende muziek. De lijst grote namen met roots in Austin is schier oneindig. Een kleine greep: Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Doug Sahm, The Fabulous Thunderbirds, Stevie Ray Vaughan, Rosie Flores. Allemaal erkende grootheden. En de stad heeft nog steeds een scherp oog voor nieuw talent. Ontdekking Leo Rondeau is daar het levende bewijs van.

 

Eén gevestigde waarde is Slaid Cleaves, een talentrijke inwijkeling uit Maine. Cleaves had al negen platen op zijn naam staan, en sinds kort is daar slaid104een tiende exemplaar aan toegevoegd: ‘Everything You Love Will Be Taken Away’ (Music Road Records), geproduceerd door Gurf Morlix, Charles Arthur, Billy Harvey en Slaid Cleaves zelf. De cd opent met het ronduit schitterende ‘Cry’, waarop multi-instrumentalist Bill Harvey een hoofdrol vertolkt (drums, percussie, basgitaar, gitaar en piano). De lat wordt meteen zeer hoog gelegd, en het lukt Cleaves en consorten om dat niveau vol te houden tot het einde (het bezwerende ‘Temporary’). Maar helemaal mooi wordt het als de backing vocals van Trish Murphy in stelling worden gebracht. Zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat ‘Beyond Love’ een van de hoogtepunten is van deze cd (al doet Steven Foley ook iets héél fraais met de English Horn). Nog zo’n hoogtepunt is ‘Run Jolee Run’, met Gurf Morlix op gitaar en Charles Arthur op wurlitzer. Mooie tekst, goed gezongen, zalig ritme.

 

Ook de productie verdient een vermelding. De gitaren klinken schitterend, elk instrument zit op de juiste plaats, maar het wordt nooit glad of berekend. De muzikanten (met onder andere Gurf Morlix, Brian Jones, Rick Richards, Charles Arthur en de al eerder genoemde Trish Murphy) leveren een indrukwekkend staaltje inleving in de songs die ze spelen. Als ik een hoed droeg dan deed ik hem nu af. ‘Everything You Love Will Be Taken Away’ is een schitterende cd die de aanschaf meer dan waard is.

 

 

 

www.slaid.com

 

(Martin Overheul)


0 Comments Add Yours ↓

 1. Walter #
  1

  Wat heeft die man toch een mooie stem , hoor ik in het nummer beyond love iets van The Beatles ?
  Het derde nummer staat hier op en de volume knop gaat al hoger , meestal is dat een teken dat het goed zit.
  Cry en Hard to Believe dit laatste met mooi gitaarwerk.
  En er staat een mooie versie op van Run Jolee Run
  van Ray Bonneville.
  Plaatje van hoog niveau en uitstekend geproduceerd.

 2. Tim #
  2

  3 oktober speelt hij met band in Hoorn!

 3. 3

  Beste Mensen,

  Inderdaad een prachtige cd en op zondagmiddag 4 oktober in Roepaen Ottersum te zien, http://www.cultureelpodium.nlYour Comment