RSS

Pete Berwick – Just Another Day In Hell

berwick3 

Het levensverhaal van country outlaw Pete Berwick leest een beetje als een moderne schelmenroman. Stukgelopen relaties, drugsmisbruik, gevangenis, een platencontract door de neus geboord, optredens in derderangs kroegen voor vier man en een manke hond, zuip- en knokpartijen. You name it, he’s done it. En tussendoor maakt hij dan ook nog eens muziek. Cowpunk, americana, altcountry, alleszins spul dat regelrecht van de straat komt. En die street credibility is bijna te ruiken op ‘Just Another Day In Hell’, de opvolger van het opmerkelijke ‘Ain’t No Train Out Of Nashville’ uit 2007.

Op muzikaal vlak laveert Pete Berwick in de ruimte tussen Johnny Cash en Steve Earle. Hij klinkt rauw, gevoelig, ruig, eigenzinnig, zacht, luidruchtig, maar altijd berwick10authentiek en – bovenal – eerlijk. Zoek hier geen fijnzinnig opgepoetste gouden randjes rond de songs (óók niet in de teksten trouwens) want die zul je niet vinden. Songs als vlijmscherpe glasscherven zijn er des te meer. Zo is opener ‘Vacancy In My Heart’ een aardschok van 12 op de schaal van Richter. De track maakt meteen duidelijk dat Berwick en band kunnen rocken als een voortdenderende dieseltrein. Dit is een nummer dat de jongens van de mannen scheidt, zoveel is duidelijk. En die scheidslijn wordt in de volgende zeventien nummers verder doorgetrokken.

Titelnummer ‘Just Another Day In Hell’ is heavy Johnny Cash. ‘I Ain’t Going Back There Anymore’ neigt dan weer naar Earle. En ‘I Fought With Angels’ zou zo van Willie Nile kunnen zijn. Maar elke song ademt de eigenheid van Berwick uit en gunt de luisteraar een niets verhullende blik in het (honden)leven on the road. Dat Pete’s stem soms heel nauw aan leunt bij die van Barry McGuire (‘Eve Of Destruction’, weet je nog?) is voor mij een bijkomend pluspunt. Als je je altcountry graag wat grof gesneden krijgt, moet je zeker eens naar deze cd luisteren!

www.peteberwick.net
www.myspace.com/peteberwick
www.cdbaby.com

(Martin Overheul)


0 Comments Add Yours ↓

 1. jurrien #
  1

  ik heb deze twee cd’s gelijk besteld en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van!
  heb wel een lichte voorkeur voor de cd uit 2007 overigens
  kortom…..geweldig!

 2. Martin Overheul #
  2

  Ik kan je ‘Only Bleeding’ ook van harte aanbevelen. Is nóg rauwer dan die twee latere cd’s. Knalharde cowpunk héél veel invloeden van de Ramones. Messcherp, eerlijk, recht uit het hart. Yep, Pete Berwick rules!


1 Trackbacks/Pingbacks

 1. Pete Berwick live at WGN Radio | 12 08 09

Your Comment