RSS

Ramblin Jack Elliott – A Stranger Here

ramblinjackelliott

In juli 2008 verzamelde Joe Henry (deze keer niet in de hoedanigheid van singer-songwriter, maar als producer) zes voortreffelijke muzikanten in zijn studio, The Garfield House in South Pasadena, CA. Hun aanwezigheid diende een ‘hoger doel’: meewerken aan het 48ste album (inclusief verzamelaars, hoewel er over de juistheid van dit aantal zo te zien niet echt een algemene consensus bestaat) van de 77-jarige countrylegende Ramblin’ Jack Elliott.

Muzikanten als Greg Leisz (akoestische gitaar, mandoline, mandola, dobro en weissenborn), David Piltch (staande bas), Jay Bellerose (drums en percussie), Keefus Ciancia (piano en keyboards), David Hidalgo (akoestische gitaar en accordeon) en Van Dyke Parks (piano en vibrafoon) lieten zich dit geen twee keer vragen. Hoe vaak krijg je immers de kans om te musiceren met een monument uit de country- en folkmuziek? Iemand die niet alleen het rijke muzikale erfgoed ramblinjack2van Woody Guthrie overnam, maar die ook nog eens beschouwd wordt als de mentor van Dylan?

‘A Stranger Here’ is mede door de inspanningen van Henry en de zijnen, maar vooral door de ijzersterke présence en de rijpe en doorleefde stem van Ramblin’ Jack Elliott zelf, een schitterende cd geworden. De zorgvuldige songselectie is ronduit voortreffelijk: 10 bluessongs uit de periode van de Great Depression en de vroege jaren zestig toen Elliotts ster stevig begon te rijzen. Wat hier gedaan wordt met prachtige songs als ‘Death Don’t Have No Mercy’ (Rev. Gary Davis), ‘Soul Of A Man’ (Blind Willie Johnson), ‘Grinnin’ In Your Face’ (Son House) of ‘How Long Blues’ (Leroy Carr) – en dat is maar een kleine greep uit het aanbod – getuigt niet alleen van diep respect voor het origineel, het verschaft deze en de andere songs na al die jaren een extra dimensie. Namelijk die van Ramblin’ Jack Elliott’s persoonlijkheid.

Te veel superlatieven gebruiken, zorgt er gewoonlijk voor dat de lezer op zijn/haar hoede is. Meestal is dat terecht. Maar in het geval van ‘A Stranger Here’ mag je die reserve laten varen. Dit is een fenomenale cd van een muzikant die hopelijk nog lang niet is uitgezongen.

(Martin Overheul)


Your Comment