RSS

Johnnie Bassett – The Gentleman Is Back

johnniebassetthoes

Verrassingen moeten onverwacht zijn en blijven, want anders gaat de lol er snel van af. In de blueswereld heb je een hoop van hetzelfde is een veel gehoorde klacht van de pessimisten onder ons. Nou, dames en heren ga maar eens zitten voor Johnnie Bassett. Hij heeft net een nieuwe cd uit, die verre van hetzelfde is. ‘The Gentleman Is Back’ heet de plaat. Negen jaar hebben de fans moeten wachten, maar dan krijgen ze ook wel wat. Elf nummers, die briljant zijn uitgevoerd door de gitarist/zanger uit Detroit. Stuk voor stuk uitvoeringen waarbij je je vingers kunt aflikken. Johnnie Bassett heeft een zeer goede smaak, speelt de sterren van johnnybassett1de hemel en heeft muzikanten om zich heen verzameld die hier niet aan onder doen. Kortom smullen. Blazers- en ritmesectie, hammondorgel, zijn stem, zijn gitaarsolo’s het klopt werkelijk allemaal. Je wordt als luisteraar er heel blij van. Zo blij zelfs dat je van gekkigheid niet weet waar je moet beginnen. Bij het eerste nummer, de zesde of de laatste. Zeg het maar. ‘Woman’s Got Ways’ is rustig, net als ‘Georgia’, ‘I’m Lost’, ‘I Can’t See What I Saw In You’ en ‘My Old Flame’. Mooie subtiele songs die absoluut niet schril afsteken bij het stevigere werk, zoals ‘Nice Guys Finish Last’ en ‘Feeling Lucky Baby. Keuze genoeg.
Waar was Johnnie Bassett al die tijd? Hij speelde met mensen als John Lee Hooker, Eddie Burns, Alberta Adams, Lowell Fulson, the T.J. Fowler Band, Dinah Washington, Tina Turner, Jimi Hendrix en vele anderen. Wonderlijk hebben platenmaatschappijen liggen slapen. Heeft Bassett niet de juiste mensen gevonden? De antwoorden zijn mistig en zelfs onvindbaar. Vanaf 1992 toert de band ‘Johnnie Bassett & The Blues Insurgents’ regelmatig in Europa en Amerika. The Blues Estafette, The Chicago Blues Festival en The San Francisco Jazz and Blues Festival zijn enkele bekende festivals waar het gezelschap speelde. En dan nog zo beschaafd blijven dat je een ‘gentleman’ genoemd wordt is toch een hele eer. Terecht dat hij terug is. Hopelijk voor lang en toch nog veel meer verrassingen. Je wordt er gewoon hebberig van.

(Willem Croese)


0 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Geweldige cd van deze bluesheer, in één lijn gelijk met zijn studio debuut op Black Magic. Uitmuntende recensie van de heer Croese. U heeft smaak!Your Comment