RSS

Liza Kate – Don’t Let The Dogs

lkc

Bij het kleine maar zeer sympathieke platenlabel Holidays For Quince verscheen onlangs ‘Don’t Let The Dogs’, de eerste volwaardige cd van singer-songwriter Liza Kate uit Richmond, Virginia. Lisa nam dit behoorlijk intimistische album op twee dagen tijd op en werd in de studio, die zij zelf bekostigde, bijgestaan door enkele vrienden uit de muziekscéne van Richmond waaronder Curtis Patton op gitaar en lapsteel (zie ook David Shultz and The Skyline en Richmond Hotel) en Josh Small op banjo en resonator.

Op muzikaal vlak past Liza Kate perfect in het midden van de driehoek Will Oldham, Edith Frost en Kristin Hersh, en op mijn zoektocht naar wat meer achtergrondinformatie over deze intrigerende zangeres las ik meer dan eens dat anderen in haar muziek ook flarden Cat Power en Neko Case bespeuren. In het geval van die tweede naam kan ik een heel eind meegaan, de vergelijking met Cat Power zie of hoor ik niet. So be it.

lkpOp ‘Don’t Let The Dogs’ trakteert Lisa Kate de luisteraar op tien even breekbare als korte songs – de kortste duurt amper 1,31’ en de langste 3,04’ – die bijna tot op het bot zijn uitgekleed. Die zogenaamde lo-fi aanpak, die allicht werd ingegeven door het beperkte budget, zorgt voor een bijna livegeluid dat de songs des te eerlijker maakt. Al moet je wel een paar keer naar deze cd  luisteren om tot die slotsom te komen. Maar na elke beluistering ontdek je bijkomende facetten in Liza Kate’s stem, muziek en songteksten.

Als je dat allemaal in ogenschouw neemt, kom je aan een cd die meer dan de moeite waard is – vooral ‘O Sally’, titelnummer ‘Don’t Let The Dogs’, ‘Momma’ (waarin Liza Kate fraai elke vorm van sentimentaliteit weet te ontwijken) en ‘Sun’s No Fool’ wisten bij mij meer dan één gevoelige snaar te beroeren. Het enige minpuntje is die ultrakorte speelduur want iets meer dan 22 minuten is veel te weinig. Wil een gefortuneerde geldschieter of desnoods een ‘groter’ label hier alstublieft wat meer geld tegenaan gooien?

 

 

www.myspace.com/lizakate

www.lizakate.com

www.holidaysforquince.com

www.cdbaby.com

 

 

 


Your Comment