RSS

Evil Emil & King Kong Cobras – No More Rest For The Wicked

 evilemilhoes

Muzieksoorten vanuit Amerika importeren wordt al decennia lang gedaan, terwijl die stijlen zijn ontstaan door wereldwijde invloeden. Fransen, die ooit naar Canada zijn geëmigreerd vestigen zich later in de Amerikaanse staat Louisiana. Het dialect dat zij spreken heet ‘Cajun’, waarnaar ook hun muziekstijl is vernoemd.

Met de accordeon als leadinstrument spelen zij zeer dansbare muziek op basis van twosteps en walsen. Creolen uit Zuidwest-Lousiana op hun beurt hebben dit opgepikt door meer uptempo en blues te mengen tot wat nu ‘zydeco’ heet. De bekendste maker van deze heerlijke muziek is zonder enige twijfel Clifton Chenier. evilemilHij heeft immers niet voor niets de eretitel ‘The King Of Zydeco’ gekregen. En dan ligt er nu een nieuwe cd van ‘Evil Emil & King Kongo Cobras’ ter beoordeling, namelijk ‘No More Rest For The Wicked’. Opmerkelijk is dat Evil Emil en zijn kornuiten uit Zweden komen, zie daar de import van Amerikaanse muziek. Naast hun eigen taal zingen de heren ook in het Engels en het Frans. Op de nieuwe cd is Engels vooral de voertaal. De Scandinaviërs verstaan het vak van zydeco spelen tot in de puntjes. Alle nummers hebben het juiste tempo. Zo rap zelfs dat een beetje liefhebber in een goed humeur moet raken. Je wordt er gewoon in meegesleurd.

‘No More Rest For The Wicked’ is goed voor feesten en bruiloften. Negen nummers lang is het aanpoten, maar dan heb je ook wel wat. Mama Said To Me is een hoogtepunt. Het gaat van de ene versnelling naar een hogere versnelling en omgekeerd. Het kan niet op. Met ronkende motoren start de song Downtown Boogie om vervolgens over te gaan in uiteraard een boogie met vrolijke gitaarsolo’s, die je als luisteraar opzwepen tot een waar luistergenot. Al met al hebben deze Zweedse rakkers een goed potje eigentijdse ‘zydeco’ neergezet, dat smullen geblazen is.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Vhebft2mVWw&feature=related

http://www.myspace.com/kingkongocobras

(Willem Croese)


Your Comment