RSS

Susan Cattaneo – Brave And Wild

susan-s-cover

Een van de vele voordelen van vakantie is dat je eens rustig tijd kunt maken om je door een stapel onbeluisterde cd’s te werken. Die stapel begon stilaan de omvang te krijgen van de Mont Ventoux (die overigens op amper een uurtje rijden van mijn vakantieadres ligt). Zo gezegd, zo gedaan, en eerst ‘Brave And Wild’, de debuutplaat van Susan Cattaneo uit Boston, Massachusetts een paar keer beluisterd.

Susan Cattaneo, die cum laude slaagde in ‘Songwriting’, werkte in het verleden als copywriter. Tussendoor trad ze op in allerlei clubs in New York. En naast zangeres, gitarist en songwriter is Cattaneo ook Assistant Professor of Songwriting aan het Berklee College Of Music in Boston.

Voor ‘Brave And Wild’ omringde Cattaneo zich met producer/drummer Lorne Entress (Ronnie Earl, Kris Delmhorst), gitarist Kevin Barry (Shawn Colvin, Susan Tedeschi), gitarist Duke Levine (Peter Wolf, Jonatha Brooke) en bassist Richard Gates (Mary Gauthier, Richard Thompson). En onderweg viel er nog allerlei fraai volk binnen.

susan-c-picMaar leiden de hierboven opgesomde elementen tot een goede cd? Ja en nee. Susan Cattaneo adoreert Bonnie Raitt en bewondert Susan Tedeschi, maar een vergelijking met die twee gaat bij voorbaat mank omdat die meiden zelden op safe spelen. De stevige openingstrack ‘Wrecking Ball’ ligt goed in het gehoor, maar is vooral veilige AOR en datzelfde geldt voor nummers als ‘Love Takes What It Takes’, ‘Just Want To Know That It Mattered’, ‘Can’t Chase A Train’ en ‘Red Light Kiss’. Goed gezongen en degelijk geconstrueerde songs met de juiste hooks, breaks en solo’s op de juiste plaats. Maar helaas zonder weerhaken die ervoor zorgen dat de song blijft hangen, wat bij Raitt en Tedeschi vaak wél het geval is.

Gelukkig biedt ‘Brave And Wild’ enkele degelijke ballads. Het bluesy ‘Lay Your Heart On Me’ bevalt me wel al had Cattaneo best wat kritischer mogen zijn op haar lyrics. Zinnen als ‘Its mighty heavy holding up the world / I watch you stumble but you never fall / Aren’t you tired of provin’ you’re the one / Who knows it all’ komen niet echt in aanmerking voor een schoonheidsprijs. Een soortgelijke bemerking bij ‘Took Away My Sky’ dat qua melodie goed zit, maar dat me op tekstueel vlak een paar keer flink deed slikken. Al maakt de passage ‘You gave me wings to fly / And took away my sky’ veel goed. En een zinsnede als ‘I took a drink / Then it took me’ gaat er altijd in. Een herkenbaar gevoel, knap vastgelegd in ‘Whiskey Into Tears’.

Alles welbeschouwd is ‘Brave And Wild’ een te braaf debuut van een zangeres die zeker iets in haar mars heeft. Daarom is het ook zo jammer dat deze cd van begin tot eind ze risicoloos klinkt. Voor de volgende plaat een andere producer optrommelen en kiezen voor een rauwere, energiekere klank, Susan. Want het mag allemaal een beetje ‘braver’ en vooral véél ‘wilder’.

  

www.myspace.com/susancattaneo


Your Comment