RSS

Kris Kristofferson – Closer To The Bone

kris k_c

Toen Johnny Cash vijftien jaar geleden onder impuls van producer Rick Rubin het eerste deel van zijn geweldige epos ‘American Recordings’ uitbracht, sneed hij mij de adem af. Geen technische hoogstandjes, geen kunstgrepen, geen dure verklaringen die vaak het gebrek aan muzikale relevantie moeten verhullen, geen modieuze aanstellerij, maar enkel een door het leven getekende stem en een sobere akoestische gitaar. Aardser, eerlijker en kwetsbaarder en dan dit kan een man van 62 jaar niet klinken, ongeacht de sporen die hij tijdens zijn bestaan al heeft achtergelaten.

Toen Cash’ wapenbroeder Kris Kristofferson in 2006 het album ‘This Old Road’ op de wereld losliet, had ik een vergelijkbare reactie. Niet zozeer omdat de toen 70-jarige Kristofferson voor het eerst sinds elf jaar nog eens zélf instond voor al de songs op zijn album, maar omdat producer Don Was had gekozen voor een soortgelijke aanpak als Rubin twaalf jaar eerder bij Cash had gedaan. ‘This Old Road’ was ontdaan van alle overtollige franje en bood juist daardoor een onthullende blik in de ziel van de artiest die Kristofferson ondanks een (te) fors aantal zeperds toch altijd is geweest. Overigens, iemand die in staat is om zinnen als ‘Freedom’s just another word / for nothing left to lose / Nothing ain’t worth nothing / But it’s free’ uit zijn pen te toveren, kan bij mij tot in lengte van dagen een aardig potje breken.

Kris-Kristofferson-1-big-largeDrie jaar later luister ik naar ‘Closer To The Bone’, het langverwachte vervolg op ‘This Old Road’, en opnieuw ben ik diep onder de indruk van de pure schoonheid en emotie die authenticiteit, een van de lichtvaardigst gebruikte begrippen in de kunstwereld, kan teweegbrengen.

Met opnieuw Don Was achter de knoppen en met nagenoeg dezelfde groep muzikanten als op ‘This Old Road’ (Jim Keltner, Stephen Bruton, Remi Jaffee en Don Was zelf) heeft de intussen 73-jarige Kristofferson een plaat gemaakt waarop hij elf nummers lang op zoek gaat naar de essentie van zijn muziek. En die ook vindt: ontroering. Of het onderwerp nu sterfelijkheid is (‘Closer To The Bone’), familie (‘From Here To Forever’), liefde (het weergaloos mooie ‘Starlight And Stone’), vriendschap (‘Good Morning John’, over Johnny Cash) of het onherroepelijke finale afscheid (‘The Wonder’), altijd is er die diepmenselijke ondertoon van vergiffenis, mededogen, nederigheid en soms bijna ondraaglijke weemoed. Het feit dat Stephen Bruton, die al zo’n jaar of veertig met Kristofferson optrok, nog voor de voltooiing van dit album stierf aan keelkanker, zal daarin allicht een belangrijke rol gespeeld hebben.

‘Closer To The Bone’, dat met recht is opgedragen aan diezelfde Stephen Bruton, is een aangrijpend muzikaal document van een artiest die beseft dat je als 73-jarige meer verleden hebt dan toekomst. Dat er meer achteruit dan vooruit valt te kijken. Maar dat wat er komt alsnog een mooie belofte kan inhouden. Hopelijk volgen er in de (wat mij betreft tientallen) jaren die Kristofferson nog zijn toegemeten meer van dit soort meesterlijke ‘testamenten’.

 

www.kriskristofferson.com


0 Comments Add Yours ↓

 1. Trudi #
  1

  Mooie cd, net een paar nummers gehoord in de uitzending van American Connection van Ruud Hermans, dat helaas einde van dit jaar gedoemd is te verdwijnen! Ondanks akties van de vele luisteraars en een laatste poging om oktober tot aktiemaand te maken via een handtekeningenlijst, verkrijgbaar via iktekenvoorac@ymail.com. Hopelijk is hiermee AC te redden van de ondergang!!!
  Gr. Trudi.

 2. Bart #
  2

  Goede recensie die precies overeenkomt met mijn persoonlijke luisterervaring.Dit album verdient het niet om in de vergetelheid te raken hopelijk krijgt het de aandacht die het verdient.

 3. Albertien #
  3

  Even inhakend op het bericht van Trudi over de handtekeningenactie voor American Connection: via een mail naar het genoemde mailadres iktekenvoorac@ymail.com kan men ook protesteren tegen het verdwijnen van het programma! Maar lijsten zijn inderdaad ook verkrijgbaar via dat mailadres, voor mensen die zelf actie willen ondernemen (graag!) Groetjes, AlbertienYour Comment