RSS

Paul Burch – Still Your Man

paulburchhoes

Afgelopen week duwde Martin (collega recensist bij alt country forum) mij het album “Fool For Love” onder de neus. Dit is Paul Burch’s 5de solo project, geheel opgenomen te Nashville, Tennessee met alle traditionele ingrediënten die bij dat genre horen. Dat album uit 2003 overdonderde me op een verrassende doch aangename wijze. Waarom had ik nog nooit eerder van deze artiest gehoord was de eerste vraag die in me opborrelde. Ik probeer mijzelf zo open mogelijk open te stellen voor serieuze artiesten, en deze (zoals zo velen daarvoor) wist gewoon aan mijn opmerkzaamheid te ontsnappen. Ben na deze openbaring meteen op Paul Burch gedoken, want de stijl is niet alleen aanstekelijk, maar uniek in zijn soort. Tussendoor verscheen “East to West” met medewerking van Mark Knopfler, Tim O’Brien, Fats Kaplin en Ralph Stanley, en recentelijk (medio augustus 2009) zag “Still Your Man” het daglicht.
 
paulburch1Paul Burch weet op fascinerende wijze klassieke country te combineren met blues, Western swing, rockabilly, zelfs een aantal naoorlogse Latijnse ritmes. Wanneer de Singing Detective een Amerikaanse TV serie was geweest dan had Burch daar zijn inspiratie gehaald voor zijn repertoire. De man zet een geraffineerde overtuigende sfeer neer. De productie van zijn laatste werk is ook weer losjes gedaan met veel ruimte voor spontaniteit alsof de muziek live wordt opgenomen. De zeer gewaardeerde collega-musici van zijn vorige project zijn nogmaals van de partij. Please Send for Me lijkt zo meegelopen te zijn uit het vroege Elvis repertoire, en dat is slechts een van de juweeltjes waarmee Paul Burch zijn CD “Still Your Man” heeft volgestopt.
Burch’s muziek is weliswaar dansbaar, uiterst vermakelijk, maar omdat zijn alternatieve aanpak nogal uniek is zou ik deze artiest niet zondermeer aanraden aan iedereen. (Iets wat ik sowieso niet doe) Beluisteren lijkt me raadzaam, maar ook dat lijkt me te logisch om te vermelden. Voor mij persoonlijk is helder dat ik een nieuwe originele artiest heb toegevoegd aan mijn collectie. Een zinvolle reactie zou zijn om zijn MySpace of You Tube aan een analyse te onderwerpen, alvast een stap in de goede richting.

http://www.youtube.com/watch?v=2bjdfYC9MDQ

http://www.paulburch.com/
http://www.myspace.com/paulburch
 
(Rein van den Berg)


Your Comment