RSS

Harry Manx – Bread and Buddah

harrymanxhoes

Dit is alweer Harry Manx 9de CD. Ondanks dat zijn naam regelmatig opdook in muziektijdschriften of muzieksites had ik hem voorheen slechts matig geanalyseerd. De euforische getinte kritieken betreffende zijn album “Mantras for Madmen” waren mij beslist niet ontgaan. Waarschijnlijk was ik nog niet voldoende geboterd door de overdadige aanwezigheid van Indiase instrumenten binnen het werk van een traditioneel Westerse singer songswriter. Na intensiever beluistering stoort het gebruik van deze klassieke Indiase instrumenten en toegepaste ritmes mij al een stuk minder. De Indiase invloed beperkt zich op dit album dan ook primair tot 2 songs, en nog sfeervol bovendien. Normaal gesproken sta ik best open voor fusion muziek, voornamelijk de integratie tussen Amerikaanse blues en zijn Afrikaanse grondbeginselen heb ik altijd fascinerend gevonden. De link tussen Blues en India was voor mij veel moeilijker om te maken.
 
harrymanx1Wanneer ik me voorheen heb laten afschrikken, liet ik me met “Bread & Buddha” rustig meevoeren, en was danig onder de indruk van het veelvoud aan ijzersterke nummers waarmee Manx deze CD weet te voorzien. Zijn stem hangt ergens tussen Marc Knopfler, Sting en David Munyon in. Het repertoire schuurt niet langs de rauwe onderbuik van de blues, maar komt desondanks zeer geloofwaardig naar voren. Het repertoire is aangenaam verzorgd, en ook bezielend. Ik hoor nu in Manx’s muziek dat hij integriteit nastreeft en niet op zoek is naar een onderscheidend effect. Manx geeft met Bread & Buddha een uitstekende bloemlezing geënt op blues, folk en wereldmuziek.

 

Behalve eigen nummers voert hij ook Humble Me uit van de fenomenale gitarist Kevin Breit, en een eerbetoon aan the Founder of the Dellablues Charley Patton met diens Moon Goin Down. Deze Canadees gebruikt voornamelijk zijn gitaar, banjo en harmonica, maar maakt uiteraard ook gebruik van het hem zo kenmerkende klassieke Indiase snaarinstrument de MohanVeena. Lange tijd had ik mijzelf afzijdig gehouden, maar ben eindelijk overstag, waardoor ik oprecht durf op te merken dat ik bekeerd ben tot Manx’s muziek.

www.harrymanx.com
www.myspace.com/harrymanx

 
(Rein van den Berg)


Comments are closed.