RSS

Carrie Tree – The Kitchen Table

carrietreehoes

Vanaf haar rustieke keukentafel heb je een open venster naar de groene wereld, een kijk op de natuur, de wind, de regen, de getijden en de vrijheid. “The Kitchen Table” is het debuut album van de zeer intuïtieve zangeres; Carrie Tree. Ik ervaar haar werk van hetzelfde gehalte als de Britse Martha Tilston, die eveneens zeer organisch werkt. (De associatie met Karen Dalton is ook aanwezig en schuilt grotendeels in de intensiteit van de voordracht.) Ongetwijfeld ligt een uitgewerkt concept ten grondslag aan haar muziek, maar ik ervaar de voortgang in haar album als een verrassend filmisch avontuur. Je weet niet wat er gaat komen, en gaandeweg ontstaan gevoelens van verlangen die je dwingen je oren te spitsen. Sfeervol warmen de songs, en bovenal Carrie’s fluisterende zang, zich over je als een geruststellende gloed. De werkelijk schitterende inlays, en frontcover zijn met zeer veel oog voor detail samengesteld, en maken volkomen de verwachting waar die ik had van dit idyllische project.
 
carrieHelemaal vreemd was Carrie’s muziek niet voor mij, want de eerste kennismaking had ik digitaal gekregen via haar EP Early Morning Train Ride. De instrumentatie is wederom zeer basaal gehouden, waarbij het geheel volledig in dienst staat van Carrie’s stem. Qua productie zou ik hier niets aan toe kunnen voegen, of eraf willen halen. Dit is van een zeldzaam gehalte, die fenomenaal klein is gehouden. Een van de mede producers is Matt Tweed, en zijn aanwezigheid valt zeer te prijzen. Carrie bespeelt zelf gitaar, harp, piano en koto (7-snarig Japanse klassiek instrument), maar de overige musici vullen een uitzinnige verscheidenheid aan instrumenten aan, waarbij het accent valt op snaarinstrumenten. Nergens op deze plaat zal je ervaren dat de muziek verdrinkt in overdadigheid. De detaillering, accenten, en arrangement komen op mij als zeer uniek over. De songs zijn ontstaan thuis, maar ook onderweg op verre reizen naar India en Australië. “The Kitchen Table” is een uitzonderlijk mooi  project geworden, die zonder twijfel geïnspireerd is op de klassieke Britse folk, maar anderzijds zeer eigentijds en integer in vormgegeven. Een stijlvol album dat ik zondermeer classificeer tot een van de allermooiste van dit jaar, zeker binnen zijn soort. Ik kan “The Kitchen Table” slechts aanbevelen als verplicht luistervoer.
 
Dit album is nog moeizaam vindbaar in winkels of op Internet, voor zover ik weet uitsluitend haar eigen thuispagina.
Onderstaande You Tube is niet illustratief voor de uitvoering van haar muziek, maar een nummer als Misty Waters is in deze vorm eveneens zeer genietbaar.
 
www.youtube.com/watch?v=-zGT_LAdJek&feature=related

www.carrietree.com/
www.myspace.com/carrietree

 

(Rein van den Berg)


Your Comment