RSS

Jill Andrews – Jill Andrews (EP)

jillandrewshoes 

Pas dit jaar maakte ik kennis met de muziek van The Everybodyfields, een band uit Tennessee waarin Sam Quinn en Jill Andrews de scepter zwaaiden. Hun muziek op akoestische basis en hartverscheurende samenzang maakte de nodige indruk op mij. Maar wat vooral een onuitwisbare indruk maakte was de prachtig heldere en troostende stem van Jill Andrews. Luister bij gelegenheid bijvoorbeeld eens naar Lonely Anywhere van hun laatste albumNothing is Okay”. Een klein monument van verlangen en stil verdriet schitterend vertolkt.

Onlangs kwam het bericht dat de band uit elkaar gevallen is en Quinn en Andrews beiden een solo carrière nastreven.  Ruim vijf maanden na het verscheiden van The Everybodyfields  komt Jill Andrews deze maand met haar titeloze solo debuut op de proppen. Hierop staan zes songs,  waarvan  er drie uit het recente verleden van The Everybodyfields stammen. De e.p. is met hulp van Scott Minor (Sparklehorse) opgenomen.  Jill wordt begeleid door een goed geoliede band. Met name toetsenist Josh Oliver (ex- Everybodyfields) en gitarist Robert Richards spelen een glansrol.

jillandrews1.jp

Andrews zelfvertrouwen lijkt inmiddels flink te zijn toegenomen. Dit wordt direct al duidelijk in de opener Wort Keepin (take your hands out of your pocket and hold me). These Words, eerder beschikbaar als download in demo-vorm, is nu in subtiel aangeklede vorm vastgelegd. Het gedreven Sweetest In The Morning (you were the sweetest in the morning when you rolled over to my side) is één van de hoogtepunten van dit debuut. Let op de prachtige samenzang van Andrews en Oliver. A Way Out is een hartverwarmende bemoediging aan een dierbare vriend om zijn verslaving achter zich te laten. Jill sluit haar debuut af met City Noise , een onverbloemde liefdesverklaring aan haar nieuw gevonden liefde.

Met dit debuut heeft Jill Andrews definitief haar stem gevonden als solo artiest. Een klein maar tegelijkertijd groot album vol songs about leaving, losing and home. Liefhebbers van o.a. Patty Griffin en Gillian Welch, deze markante, stemmige, donkere maar ook opbeurende country-folk is onontkoombaar.

www.jillandrews.com

(Hans Jansen)


Your Comment