RSS

Liam O’ Maonlai – To Be Touched

liamomaonlaihoes

Into the blind! Ook wanneer ik de desbetreffende muziek niet ken, heb ik vaak wel een verwachtingspatroon opgebouwd vanwege nieuwsberichten en beschikbare achtergrondinformatie. Mijn nieuwsgierigheid werd bij deze tweede plaat van Liam O’ Maonlai eveneens al vóór beluistering gewekt. Eigenlijk om twee redenen: Iemand trok een parallel tussen Liam en Van Morrison en ik was benieuwd of de puurheid van de Ierse wortelen onvervalst bij deze, voor mij onbekende, zanger tot leven zouden komen. De andere reden die meespeelde was, omdat Liam al jaren meedraait bij the Hothouse Flowers. Eerste luisterintroductie via zijn MySpace-pagina stelde mij ietsjes teleur, maar zoals wel vaker bij onbekend materiaal gebeurt het dat de aanhouder wint.

liam1

“To be Touched” is de tweede solo plaat van deze zanger, acteur, schilder & muzikant. Het kan bijna niet anders of de man barst van de creativiteit. Zo fris en fijnzinnig als de albumhoes zichzelf voorstelt, zo opent ook de inhoud zich. Echter niet alle nummers laten zich zo gemakkelijk vangen als het lyrische Saved. Zijn project betreffende Mali zit bovendien verwerkt in de muziek. Daarnaast vormt ook het Keltisch aanvankelijk voor mij een bescheiden hindernis. On My Mind laat echter horen hoe Ierse soul klinkt. Liam O’Maonlai’s cd bevat hierdoor een aantal aangename verrassingen, die ik niet had geanticipeerd, maar toch aantrof. Persoonlijk had ik de meeste moeite met de Afrikaanse invloeden, want die had ik allerminst verwacht in dit fraaie muzikale Ierse landschap. Liever hoor ik verstild folkisch werk dampend van de hartstocht. De man is een uitstekende zanger, componist en pianist, dat is zonneklaar duidelijk. Op de bassist na heeft hij muzikaal alle touwtjes in handen. Het duo Glenn Hansard & Marketa Irglova voegen gepast hun vocalen toe. Technisch eveneens een uitstekend verzorgd geheel, waarbij een aantal extra luisterbeurtjes beslist geen kwaad kan. “To be Touched” bevat diverse invloeden en wat mij betreft had Liam wel iets dichter bij huis mogen blijven. Desondanks een fraai solowerkje!

www.youtube.com/watch?v=5K6Xpe4el5k

www.liamomaonlai.ie
www.myspace.com/liamomaonlaimusic
(Rein van den Berg)


0 Comments Add Yours ↓

 1. marco #
  1

  Ik ga deze cd ook bestellen.

 2. James #
  2

  Echt niet te geloven Rein , bij de eerste beluistering was het enkel het titelnummer
  dat me echt kon boeien , enkele uren later deze cd terug opgezet en alles viel mooi op zijn plaats.
  Altcountry is dit zeer zeker niet maar dat kan de pret niet bederven.
  Fraai solowerkje inderdaad.

 3. 3

  Van Martha Tilston (dochter van) verschijnt begin volgend jaar eindelijk weer eens een album. Ben een bescheiden fan van haar voorgaande werk, en sta nu al mild te trappelen van enthousiasme. Wordt in principe vervolgd!Your Comment