RSS

David Kilgour – Falling Debris

david kilgour-cover

De Nieuw-Zeelandse indie-rocker David Kilgour heeft al een aardig traject achter zich. Bijna twintig jaar geleden debuteerde hij met de post-punkband The Clean waarmee hij in zijn thuisland naam en faam verwierf en in een moeite door meteen werd beschouwd als een groot muzikaal talent. Over de jaren heen zou deze razend populaire band acht platen maken die hen in Nieuw-Zeeland een absolute sterrenstatus bezorgden, maar die buiten de grenzen amper een minimale rimpeling zouden teweegbrengen, op Australië na.

Duivel-doet-al David Kilgour is een jongen die moeilijk kan stilzitten want tussen de bedrijven door werkte hij ook nog met ongebreideld enthousiasme aan tal van solo- en nevenprojecten die op hun beurt resulteerden in onder meer zeven uitstekende albums – die opnieuw moeilijk hun weg vonden naar de rest van de wereld.

kilgour-far-01-screenMaar Kilgour laat zich niet zo gemakkelijk uit het lood slaan en blijft halsstarrig doen waar hij het beste in is: goede muziek maken. Zijn laatste ‘project’ – de term is van hem en niet van mij – is ‘Falling Debris’, een geslaagde samenwerking met dichter en boezemvriend Sam Hunt die voor de lyrics zorgde. In tegenstelling tot het overgrote deel van zijn werk, kiest Kilgour hier bewust voor een klein gehouden akoestische setting. De cd is opgenomen in Kilgours woning met The Heavy Eights, de band waarmee Kilgour sinds 2004 geregeld toert en opneemt, als begeleiders en groepslid Thomas Bell achter de knoppen.

De laid back songs op ‘Falling Debris’ doen mij meer dan eens denken aan heerlijke groepen als The Go-Betweens, The Triffids, Aztec Camera, Rain Parade en Lloyd Cole & The Commotions. Kortom, dit is onvervalst vakmanschap.

‘The making of the CD really has been an organic process. As opposed to a pre-planned idea,’ schrijft Kilgour op zijn website. ‘I also think of the word serendipity – finding pleasing or valuable things in unexpected places. It’s been a great pleasure making this record. Sam has brought us a lot of joy.’ Dat laatste geldt ook voor David Kilgour zelf want ‘Falling Debris’ is een zalig plaatje.

 

www.davidkilgour.com

www.myspace.com/davidkilgour


Your Comment