RSS

Mike Doughty – Sad Man Happy Man

md

Na zijn doortocht met de markante maar amper succesvolle cultband Soul Coughing (hun debuutalbum ‘Ruby Vroom’ uit 1994 biedt een bonte mix van rock, jazz, samples, hiphop, elektronica en noise, en is nog steeds een mijlpaal uit het postgrunge tijdperk) verviel oprichter en frontman Mike Doughty in een ellendige drugsverslaving die hem er echter niet van weerhield om in 2000 als soloartiest te debuteren. Overlevingsdrang is een moeilijk kapot te krijgen eigenschap.

Sindsdien gaat het gelukkig uitstekend met deze ongemeen intrigerende muzikant. De donkere jaren van de smack zijn blijkbaar definitief achter de rug, Doughty kreeg opnieuw vat op zijn leven, hij werkte mee aan een DVD-project rond Jeff Buckley en hij vergast vriend en vijand geregeld op avontuurlijke muziek die, zoals in zijn Soul Coughing-jaren, moeilijk in een vakje te stoppen is omdat die zich niet beperkt tot een enkel genre. Maar die meestentijds wel fascineert, uitdaagt en boeit. En dat is belangrijker dan de stempel die erop past.

Mike Doughty_pOok eigenzinnige muzikanten hebben zo hun mindere momenten, en voor Doughty was dat ‘Golden Delicious’, een matige plaat die door producer Dan Wilson en Doughty zelf de mist in werd gestuurd. Desondanks viel op dit magere album hier en daar iets lekkers te ontdekken. En die positieve lijn wordt op ‘Sad Man Happy Man’, de vijfde soloplaat van Doughty, met hernieuwd elan doorgetrokken.

Met dit album grijpt Doughty terug naar (semi-)akoestische folk (‘Nectarine’), zij het op zijn eigen balsturige manier: doorspekt met snufjes hiphop, elektronica en cello. Hij zingt (‘Year Of The Dog’), rapt (‘Pleasure On Credit’), praat (‘He’s Got The Whole World In His Hands’) en scat (‘You Should Be Doubly Gratified’). En hoewel zeker niet elk nummer even sterk is (‘Lord Lord Help Me Just To Rock Rock On’ blijft ook na meerdere beluisteringen een doordeweekse rocksong), speelt Doughty het telkens weer klaar de luisteraar te boeien en te verrassen. ‘Sad Man Happy Man’ is een wat mij betreft aanrader voor liefhebbers van groepen als Fun Lovin’ Criminals en Ben Folds Five.

 

www.mikedoughty.com

www.myspace.com/mikedoughty


2 Comments Add Yours ↓

 1. Marcel #
  1

  Volgens mij haal je twee titels door elkaar, Martijn. Het album heet “Ruby Vroom”, en één van hun bekendste nummers is “Super Bon Bon” (van Irresistable Bliss).
  Ben wel benieuwd wat Mike Doughty tegenwoordig doet. Ga deze plaat dus wel even checken.

 2. Martin Overheul #
  2

  Je hebt gelijk, Marcel. Goed opgemerkt. Geen idee hoe deze ‘slip of teh pen’ er is gekomen, heb het meteen aangepast.
  Zéker eens naar dit plaatje luisteren, ik heb er in elk geval veel plezier aan beleefd.Your Comment