RSS

Lissie – Why You Runnin’

lissie_c

Lissie Maurus, die als muzikante enkel haar voornaam gebruikt, debuteerde in 2007 met een titelloze EP die – al of niet terecht –  vrij snel in de vergetelheid geraakte. De volledigheid gebiedt me toe te geven dat het plaatje onopgemerkt aan mij is voorbijgegaan. Zodat Lissie’s nieuwe EP ‘Why You Runnin’’ mijn eerste kennismaking is met deze talentrijke altsinger-songwriter uit Ojai, California, een kennismaking die mij buitengewoon bekoort.

Op dit smaakvolle EP’tje, dat geproduceerd werd door Lissie’s vriend Bill Reynolds (bassist bij Band Of Horses) en Ed Harcourt, staan vijf voortreffelijke songs waarin elementen te bespeuren vallen van Americana, soul, gospel, (alt)country en folk. Opener ‘Little Lovin’’ grasduint met veel bezieling in de soulvolle gospel van de zuidelijke staten, compleet met opzwepende koortjes en handgeklap, en verbindt de wereld van de country met die van de soul: twee muziekstijlen die minder ver uiteen liggen dan sommigen willen doen geloven.

lissie_pEn er zijn meer werelden die elkaar ontmoeten op ‘Why You Runnin’’. Zo lopen de echo’s van Loretta Lynn en Neko Case zij aan zij in Lissie’s wonderschone cover van Hank Williams’ ‘Wedding Bells’, een nagenoeg naakte song die volledige drijft op de fantastische stem van Lissie, een akoestische gitaar en ritmisch vingerknippen. En op de door Ed Harcourt geproduceerde pianoballade ‘Oh Mississippi’ hoor ik heel in de verte Patsy Cline, Patti Page en de vroege Tom Waits (denk aan de sfeer op diens meesterwerk ‘Closing Time’).

‘Everywhere I Go’, een enigszins wiegende en knap opgebouwde ballade met bijna hemelse harmonieën, en afsluiter ‘Here Before’, een luisterrijke song met inventieve instrumentatie, laten opnieuw een vocaal excellerende Lissie horen. En zorgen ervoor dat de luisteraar een beetje verweesd achterblijft, hopend op meer van dit soort schoons. Tja, bij gebrek aan meer moet de repeat knop dan maar zorgen voor leniging. Tot dat eerste volledige album waarnaar ik intussen met een zacht brandend verlangen uitkijk.

 

www.myspace.com/lissiemusic


0 Comments Add Yours ↓

  1. marco #
    1

    KLinkt goed wat ik hoor op myspace.