RSS

Basia Bulat – Heart Of My Own

basia_bulat_-_heart_of_my_own

In 2007 veroverde de Canadese singer-songwriter Basia Bulat de VS en Engeland stormenderhand met haar debuutalbum ‘Oh, My Darling’, een enthousiast ontvangen verzameling sympathieke folkpopliedjes met een redelijk licht soortelijk gewicht. De  songs lieten echter wél een heel specifieke stem horen die wat timbre en vibrato betreft vergelijkingen met haar landgenote Serena Ryder (luister maar naar ‘It’s Okay’ uit 2008), Natalie Merchant, de jonge Tracey Chapman en folklegende Buffy Sainte-Marie kan doorstaan.

Terwijl je de arrangementen op haar debuut nog discreet kon noemen, kiezen Bulat en producer Howard Bilerman (Arcade Fire, Vic Chesnutt, Angela Desveaux) vooral in de uptemponummers op opvolger ‘Heart Of My Own’ voor een wat breder geluid, wellicht met de bijna onbeperkte Amerikaanse markt in het achterhoofd.

basia_bulat2Die keuze is op zich best begrijpelijk: een hongerkunstenaar kan in onze door centen gedicteerde samenleving enkel overleven in fictie, hoe mooi haar of zijn muziek ook mag klinken. Zodra er brood op de plank moet komen, worden heilige grondbeginselen gemakkelijk ‘even’ terzijde geschoven. En daar is alles welbeschouwd niks mis mee. 

Deze benadering heeft op ‘Heart Of My Own’ echter een dualistisch gevolg. In langzamere nummers als ‘Run’, ‘Sugar And Spice’, ‘I’m Forgetting Everyone’, ‘Once More, For The Dolhouse’ en het fantastische ‘If It Rains’ (stuk voor stuk songs waarin de uitmuntende stem van Basia Bulat het best tot zijn recht komt) staat de instrumentatie doorgaans in functie van de song. Daardoor worden ze, en dat klinkt als een contradictie, rijker en voller.

Dat geldt daarentegen niet voor doordeweekse uptemposongs als ‘Gold Rush’ of ‘Walk You Down’ die volgepropt zijn met overbodige koortjes, toetsen en percussie, en die ervoor zorgen dat het evenwicht een beetje uit deze plaat wordt gehaald. Jammer, want Bulat’s gestripte songs getuigen van klasse. Moest ik haar leraar zijn dan kreeg ze op haar schoolrapport een zeven met de vermelding dat ze (nog) beter kan.

 

www.basiabulat.com

www.myspace.com/basiabulat


Your Comment