Het eerste dat opvalt aan de stem van de Canadese singer-songwriter Karyn Ellis is de aantrekkelijke mix van jeugdige onschuld en vrouwelijke sensualiteit. Ellis’ timbre is tegelijk helder en hees, een combinatie die bij mij altijd werkt. Dus ook in het geval van ‘Even Though The Sky Was Falling’, het derde album van een in eigen land alom gewaardeerde zangeres die in Europa maar eens dringend aan de borst gedrukt moet worden.
Merkwaardig dat het bijna vijf jaar heeft geduurd voordat er een opvolger verschijnt van Ellis’ uitstekende vorige album ‘Hearts Fall’, een plaat waarmee ze zowel nationaal als internationaal toch enige aandacht kreeg. Niet hip genoeg in de muziekscene van de voorbije jaren? Te weinig hapklare brokken? Te eigenzinnig? Wie weet wat er zoal rondgaat in de hoofden van platenbazen. Niet veel, denk ik soms.
Maar goed, ‘Even Though The Sky Was Falling’ staat al een tijdje op mijn iPod en het album maakt het lange wachten meer dan waard. Waarmee we bij een volgende markante dimensie van Karyn Ellis’ talent belanden: de originaliteit en inventiviteit van haar folkpop (die benaming komt van haar, niet van mij). Daardoor is het niet vreemd dat haar muziek gelijkenissen vertoont met even creatieve en onafhankelijke geesten als Dory Previn, Rickie Lee Jones, Devon Sproule en Feist.
Ellis opent met het innemende ‘Be My Girl’, een song waarin zoveel vlees en bloed zit dat de lat meteen behoorlijk hoog ligt. Het kenschetst Ellis’ componeer- en zangtalent dat het niveau op het volgende nummer, de zwierige ballade ‘Not Looking For Love’, minimaal op hetzelfde peil ligt, zo niet iets hoger. Prachtige instrumentatie, ingenieuze zanglijn en een heerlijke tekst.
En zo gaat dat maar door, alsof het schrijven van een prachtige song kinderspel is, met titelnummer ‘Even Though The Sky Was Faling’, ‘Ten Stories’ en ‘Motorcycle Ride’ als onbetwiste hoogtepunten. Al is het op zich best moeilijk om uitschieters aan te wijzen op een album dat zo opmerkelijk eenduidig en consistent is.
Karyn Ellis is een zangeres die we in Europa maar eens dringend aan de borst moeten drukken.