RSS

John Dear Mowing Club – Melleville

johndearhoes

Melle de Boer ontpopt zich op Melleville verder als een kwetsbare Neil Young, terwijl voor mij persoonlijk ook een vergelijking met Pere Ubu frontman David Thomas, of iemand als Don van Vliet (Het nummer The Best Dog had zo uit de brein van Captain Beefheart voort kunnen komen!) gerechtvaardigd is. Melle gaat volkomen op in zijn muze, en de weerslag daarvan legt hij open en bloot voor de luisteraar neer. Angst voor falen of schaamte glijdt volledig langs hem, hij doet op Melleville helemaal zijn eigen ding zonder zich aan iets te conformeren. Diverse vrienden staan hem bij op de 17 zeer persoonlijke getinte nummers. “When I grew Up there weren no pictures taken, Because I was too ugly”.zingt hij in het autobiografische It’s Okay. Een bijna surrealistisch aandoende song over zijn vader en de wolf in de achtertuin, genaamd Studebaker.

Het Americana genre onder de noemer Smutfish laat hij hiermee steeds verder achter zich. Melle trekt zijn eigen plan, en Melleville is de wereld waarin zijn leven zich voltrekt. Het album is vormgegeven in een duister boekwerkje, waarin behalve de songteksten, Melle’s naïeve tekeningen zijn ondergebracht. Een wereld waarin fantasie en werkelijkheid op eigenzinnige wijze vermengd lijken. Dat er weinig ruimte is voor vrolijkheid wordt nogmaals onderstreept door het depressieve Sad Songs. Toch laat dit intieme luisterrijke boek zich op aangename wijze aanhoren.

johndear1In maart trekt het gezelschap John Dear Mowing Club naar Texas, Ze gaan spelen op het omvangrijke SXSW festival te Austin. SXSW is overigens in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, en invloedrijke katalysatoren. Ideaal voor je netwerk, en wellicht een springplank naar hogere gronden. Aan Melle’s ambitie zal het niet liggen, want deze jongen is een artiest in hart en nieren. “Ik wens je vanaf deze virtuele locatie dan ook veel succes met je toekomstig avontuur….. en veel plezier!”

www.mowingclub.com
www.myspace.com/johndearmowingclub

 

(Rein van den Berg)


Your Comment