RSS

Matthew Barber – True Believer

matthew_barber1

Het is het einde van de jaren zeventig in de vorige eeuw. De muziekwereld davert al eventjes op zijn grondvesten door een stelletje lefgozers uit London die hun buik meer dan vol hadden van de opgeblazen, megalomane, zelfingenomen en navelstarende ‘supergroepen’ die de jaren daarvoor de dienst uitmaakten. En pal in die energievolle punkexplosie debuteerde de Amerikaanse rocker Moon Martin met een plaatje dat vol stond met melodieuze popsongs die de kaap van de drieënhalve minuut niet overschreden.

Tijdens het luisteren naar I Think You’re Gonna Feel My Love, het openingsnummer van Matthew Barber’s vijfde album True Believer, moest ik onwillekeurig aan Moon Martin denken. De song lijkt namelijk zo te zijn weggelopen van diens debuut-cd. Stem, harmonieën, lyrics, structuur inclusief breaks, instrumenten, sfeer, productie; het nummer ademt het soort sfeer uit dat je bij Martin vindt, maar ook bij gelijkgestemde zielen als Nick Lowe, Ian Gomm en Dave Edmunds.

matthew barber_p

Maar Barber, die in zijn vaderland Canada al enige faam verwierf en die het verdient om stilaan ook buiten die landsgrenzen door te breken, roept nog andere herinneringen op. Zo hoor ik in een nummer als Revolution Of The Sun echo’s uit het begin van Paul Simon’s soloperiode (met name There Goes Rhymin’ Simon). En in The Little Things komt de intussen bijna vergeten singer-songwriter Stephen Bishop om de hoek loeren.

Gelukkig heeft het oudere broertje van Jill Barber voldoende kwaliteiten in huis om elke song te voorzien van zijn eigen signatuur zodat de songs op True Believer het niveau van goed geslaagde doorslagjes ruimschoots overstijgen. Het album is niet alleen de gepaste soundtrack bij zomerse terrasjes en ontspannen etentjes met vrienden in de tuin, maar is tegelijk een goed in het gehoor liggende verzameling voortreffelijke pop-, folk- en rocksongs.

 

www.matthewbarber.com

www.myspace.com/mbarber


Your Comment