RSS

Interview met Björn van der Doelen van Allez Soldaat “Teveel democratie is nooit goed in een band”

bjorn1

Op 10 mei ligt het eerste album van Allez Soldaat, de band van ex-profvoetballer Björn van der Doelen, in de winkels. De reacties van de mensen die D’n Duvel Die Slaapt Nooit al gehoord hebben zijn veelbelovend. Het twaalf tracks tellende album wordt uitgebracht door Continental/Munich. Björn van der Doelen zingt de zelfgeschreven songs in zijn eigen taal, het Brabants.

Door Sjoerd Punter

Foto van J.W. Roy: Ronald Rietman

Soms hoor je voetballers zingen. Meestal is dat als ze na een seizoen lang kappen en draaien  kampioen zijn geworden. Het geloei dat dan uit de kleedkamer opstijgt, kan met de beste wil van de wereld niet welluidend worden genoemd, maar daar worden de heren dan ook niet voor betaald. Dat bleek ook al in 1969 toen een spichtige spits uit Amsterdam voor de microfoon werd gesleept om een ‘compositie’ van Peter Koelewijn, zoon van een Eindhovense visboer, te vertolken. De voetballer, die luisterde naar de naam Johan Cruijff, bleek niet te kunnen zingen en evenmin maat te kunnen houden, maar dat mocht de pret niet drukken. Na drie cola-tics durfde Cruijffie het wel aan. Het tenenkrommende resultaat kreeg Oei oei, dat was me een loei als titel mee. Zelden zo’n slecht nummer gehoord, maar het belandde wel in de hitparade. In 1984 was een andere voetballer aan de beurt. Zijn naam was Ruud Gullit. Begeleid door de reggaeband Revelation Time ‘zong’ hij het nummer South Africa hoog de Nederlandse Top 40 in. Daarna was het gelukkig afgelopen met dit soort fratsen, hoewel Marco Borsato, op zoek naar wat cash flow, het opnieuw met Johan Cruijff lijkt te gaan proberen en dat heeft ongetwijfeld te maken met het naderende WK in Zuid-Afrika.

bjorn5 

Voetbalvrouwtje

Er zijn ook voetballers die het wèl kunnen. Rod Stewart is daarvan het zingende voorbeeld. Hij had het moeiteloos kunnen maken als profvoetballer, maar koos voor de muziek. Wel trouwde hij het ene na het andere goudzoekende voetbalvrouwtje, wat natuurlijk niet zo slim was. In Nederland hebben we als positief voorbeeld van hoe het wel kan Björn van der Doelen, ex-prof van onder meer PSV, FC Twente en NEC, die debuteert met een verdienstelijk album. Als voetballer schoorde hij weinig: in 249 wedstrijden (oftewel 22.410 minuten) schoot hij slechts dertien keer een bal het doel in. Maar met zijn eerste album D’n Duvel Die Slaapt Nooit, begeleid door zijn eigen band Allez Soldaat, scoort Van der Doelen wel meteen. Rein van den Berg heeft op deze site het bewieroken van deze cd reeds afdoend voor zijn rekening genomen, zodat ik me kan beperken tot de constatering dat de muzikale basis zeker stevig is, maar dat de teksten niet allemaal even duidelijk doorkomen. Ik ben Björn van der Doelen (33) zelf gaan vragen wat hij daarvan denkt. Hij woont op stand in Eindhoven, in een herenhuis dat voor modale verdieners absoluut onbereikbaar is. Geen patserige auto voor de deur, maar een gewone gezinswagen, voorzien van een ouderwetse cassettespeler. Naast de deur een al even antieke trekbel. Geen luxueuze inboedel. Het duurst is waarschijnlijk de geluidsinstallatie, waarop zowel een cd-speler als een pick-up is aangesloten. Een lp van Ray Lamontagne staat vooraan. “Die man heb ik in Edinburgh gezien. Ik was zwaar onder de indruk. Wat ’n gedrevenheid. Ad van Meurs probeert hem naar Eindhoven te halen.”

bjorn3 

Dolenthousiast

Met flink wat tattoos op z’n armen ziet Björn van der Doelen eruit als een echte rocker, maar tegelijk is hij een brave huisvader met drie zoontjes. Iedere avond op tijd naar bed om er ’s morgens weer vroeg bij te zijn om de kids te voederen. Alleen op avonden dat hij optreedt, gaat de handrem eraf. Als voetballer in het eerste elftal bij PSV speelde hij in de Champions League voor 65.000 dolenthousiaste Engelsen tegen Manchester United, maar optreden met z’n band in een klein zaaltje bezorgt hem naar eigen zeggen minstens evenveel plezier. Vier jaar geleden stopte Van der Doelen met voetballen op professioneel niveau, en kwam de muziek volop in beeld. In 2006 kwam zijn eerste single, Bende Mal, uit. Een jaar later volgde het eerste optreden, bij Ad van Meurs Presenteert in Eindhoven. “Ik was ontzettend nerveus, veel gespanner dan voor een voetbalwedstrijd.”

Al met al is Van der Doelen twintig jaar fulltime bezig geweest met voetbal. Nooit tijd gehad voor iets anders. “Ik baal er nu van dat ik zo laat begonnen ben met muziek”, bekent hij. “Tegenwoordig heb je jochies van vijftien die al steengoed zijn. Ik ben pas rond mijn twintigste serieus begonnen met gitaarles. Ik was altijd bezig met voetbal. Lekker schoffelen op het middenveld. Vanaf mijn tiende zat ik op het voetbalinternaat van PSV. Dat betekende drie, vier keer per week trainen, wedstrijdjes spelen en met drie andere jongens op een kamer. Zo kom je natuurlijk niet toe aan muziek, maar ik ben wel altijd een muziekliefhebber geweest. Tot mijn veertiende heb ik alleen maar naar Queen geluisterd. Vind ik nog steeds steengoed. Brian May is een fantastische gitarist met een heel herkenbaar geluid en Freddy Mercury was een topzanger. Op mijn zeventiende kwam ik terecht in het eerste van PSV. Ondertussen studeerde ik door op de Open Universiteit. Eerst een jaar economie. Vond ik helemaal niet leuk. Een heel slechte keuze. Daarna een jaar psychologie. Dat vond ik wel interessant, maar ik wist ook dat ik daar nooit iets mee zou gaan doen. Uiteindelijk ben ik opgehouden met studeren en heb de gitaar opgepakt.”

bjorn8 

                        (Chris Smither)

Huilen

Muziek is nu zijn leven. “Een beetje aanklooien is er niet meer bij. Het moet allemaal goed klinken.” Vorig jaar oktober viel zijn mond open toen hij als toeschouwer aanwezig was bij het 25th Anniversary Rock & Roll Hall of Fame Concert in Madison Square Garden in New York, een cadeau van zijn vriendin Ellen, met wie hij toen vijftien jaar samen was. “We zaten dertig meter van het podium, en zagen op één avond al mijn helden voorbijkomen: Bruce Springsteen, Simon & Garfunkel, Crosby, Stills & Nash, John Fogerty en Bonnie Raitt. Als je die allemaal gezien hebt, kun je rustig sterven. Bonnie Raitt, geweldig was dat. Ik heb zitten huilen, zo mooi vond ik het. Prachtig zoals zij zingt. Buitencategorie hoor! De avond erna zag ik Metallica. Dan hoor je gelijk dat het een stuk minder is. Als je zo’n band vergelijkt met Bruce Springsteen, dan weet je meteen wie de Boss is.”

De 61-jarige moeder van Björn van der Doelen is heel belangrijk geweest voor zijn muzikale ontwikkeling. “Ze had vroeger altijd muziek opstaan als ze bezig was met het huishoudelijke werk. Door mijn moeder heb ik ook Chris Smither ontdekt. Zij kwam ermee aanzetten. We zijn samen naar het optreden van Chris in Eindhoven geweest. Geweldig zo’n man die met alleen maar een gitaar je anderhalf uur kan boeien. Ik hou erg van zijn stem en de rust in zijn muziek. Mijn moeder komt steeds weer met nieuwe muziek aanzetten. Die zoekt ze uit in de bibliotheek, en dan kijkt ze alleen maar naar de hoes. In negen van de tien keer zit ze goed. Ja, mijn moeder is muzikaal goed bij de tijd. Een heel ondernemende vrouw. Die is nog regelmatig in het theater te vinden.” Op het album staat uiteraard een nummer dat is opgedragen aan haar.

bjorn9 

                                (JW Roy)

Tears

Björn van der Doelen zingt in een soort Brabants, met af en toe ook wat Nederlandse woorden. Het is niet allemaal even verstaanbaar. “In sommige nummers is de mix inderdaad niet helemaal perfect”, geeft hij toe. “Zo is in het liedje Vader de zang gelijk met de drums opgenomen in het hok achter in de tuin. Daardoor klinken de drums enigszins mee in de zangtrack. Ik heb dat nummer wel opnieuw ingezongen, maar het was toch niet zo goed als de eerste versie. Ik speel nu ongeveer drie jaar Brabantstalige liedjes. In het begin was ik heel moeilijk te verstaan, maar daar ben ik aan gaan werken. Dat doe ik nog steeds. De verstaanbaarheid van de zang kan inderdaad beter.”

Van de twaalf songs op het album zijn er elf van eigen hand. Die elf nummers zijn ook nog eens allemaal autobiografisch. Van der Doelen heeft voor het Brabants gekozen, omdat dat de taal is waarin hij het best zijn gevoelens kan uitdrukken. Hij is een groot fan van JW Roy. Met instemming hoort hij Jan Willem citeren die in een recent interview met het muziekblad Heaven over de kracht van een Nederlandse song opmerkte dat je “met een zin als My shirt all wet from the tears you’ve cried in het Nederlands echt niet hoeft aan te komen, want dan word je gelijk afgevoerd en dat is terecht.” Het is een zin die Jan Willem ooit zelf schreef en ook op de plaat zette. “In het Nederlands moet je echt met een goed verhaal komen”, bevestigt Van der Doelen. “Jan Willem is daar een meester in. Zijn album Laagstraat 443 is voor mij een klassieker, een plaat die altijd overeind blijft staan en nooit zal vervelen.” Zelf kon Van der Doelen voor niets anders kiezen dan het Brabants. “Dat ligt toch het dichtst bij mij. De teksten beschouw ik als de kracht van mijn muziek.”

bjorn7 

Teringherrie

Het schrijven van songs kost de ex-voetballer weinig moeite. “Eerst ga ik aan de gang met de zanglijnen en de akkoorden. Soms kan ik een paar dagen rondlopen met een idee en zoeken naar het tekstuele concept. Als ik daar eenmaal uit ben, en pen en papier pak om aan de tekst te beginnen, staat het er binnen anderhalf à twee uur wel op. Naderhand wordt er soms nog  iets aan veranderd, maar meestal is dat niet erg veel. Bij de opnames van de cd is een couplet gesneuveld, op advies van producer Gabriël Peters, een man die er echt verstand van heeft. Naar zo iemand luister ik wel. Maar teveel democratie is nooit goed voor een band. Ik heb een hekel aan ellenlange discussies.”

De opnames voor het album vonden plaats in de studio in zijn achtertuin, tevens het repetitiehok van Denvis & The Real Deal, waar Björn van der Doelen ook mee optreedt. “Een fijne gozer, die Denvis. Vroeger maakte hij met de Spades echte teringherrie, maar met z’n nieuwe band doet hij het stuk rustiger aan met mooie blazers en koortjes.” Dan stormen zijn drie hoogblonde zoontjes binnen, en illustreren overtuigend hun opvatting van teringherrie…

bjorn2 

Speeldata Allez Soldaat:

 8 mei: presentatie cd in De Verlenging, Eindhoven

14 mei: JC De Bunker, Gemert

15 mei: Roots 66 Festival, De Groene Engel, Oss

24 mei: Vestzaktheater het Zwijnshoofd, Bergen op Zoom

26 mei: Doornroosje, Nijmegen    


0 Comments Add Yours ↓

 1. marco #
  1

  De 4 liedjes op myspace van Allez Soldaat doen mij helemaal niets.
  Liever wat meer aandacht voor Mathijs Leeuwis.

 2. 2

  ge de bjorn magge zine baard wl ns trimme nie, ?

  mar zn muzie mag dr zin,

 3. Okke #
  3

  Klopt, die muziek mag er zijn!!Your Comment