RSS

Lizzie Nunnery – Company Of Ghosts

lizzienunneryhoes1

In 2006 liet de getalenteerde zangeres van zich horen met de ep “The Singer”. Naast het uitbrengen van de minicd “Hungry” met vijf tracks won ze in 2008  de prijs voor beste nieuwkomer in Engeland. Het eerste volwaardige album van Lizzie Nunnery met twaalf folkliedjes is nu een feit. De cd is geproduceerd door Vidar Norheim, die samen met Lizzie de liedjes voor deze plaat schreef. “Company of Ghosts” is een collectie sublieme nummers, waarvan er drie al eerder waren verschenen op “Hungry”. De dragende factor op dit debuut is haar bijzondere stem met  overeenkomsten van Kate Bush en Amy Allison. Fragiel met een voorzichtige vibrato, rauw maar zeker ook intrigerend. De begeleiding van onder meer een akoestische gitaar en ukulele is spaarzaam, want ware grootheid schuilt vaak in de eenvoud.

lizzienunnery1Direct in het openingsnummer Engeland Loves A Poor Boy met een trommelende militaire band zorgt Lizzie voor de juiste sfeer en spanning. Je voelt meteen: hier wil ik naar blijven luisteren. Lizzie zingt over Ernest Marke uit Sierra Leone, die zich in 1917 op veertienjarige leeftijd tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had aangemeld bij het Britse leger. Na de oorlog werd hij verbannen naar Liverpool, waar hij als een eenzaam persoon en kluizenaar leefde. Het lied is zo mooi en gevoelig gezongen dat de tranen je in de ogen springen van ontroering. De warme en overtuigende nummers gaan vaak over haar familie of eigen leven – de geboorte van haar nichtje (Lullaby For Alice) of een relatie waarvan de twee personen niet bij elkaar horen (Hungry).

 

 

“Company of Ghosts” is een subtiel en verstild plaatje met schitterende folksongs en een sterke vocale prestatie van Lizzie Nunnery. Zowel in de hoogte als in de laagte houdt haar stem zijn kracht en kleur, terwijl elk woord van de eerlijk en goed doordachte teksten op deze cd werkt. Dit is geen kunstje, maar Kunst.

www.lizzienunnery.co.uk
www.myspace.com/lizzienunnery

 

(Johan Schoenmakers)


Your Comment