RSS

Bettye LaVette – Interpretations: The British Rock Songbook

bettye_c

Ruim veertig jaar geleden werd Amerika overspoeld door de muziek van opwindende Engelse pop- en rockbandjes als de Beatles, Rolling Stones, Kinks, Animals, Yardbirds en Moody Blues. Alles dat Engels was en ook maar een sprankje beat vertoonde, werd met open armen ontvangen aan de andere kant van de oceaan. Deze British invasion was ironisch genoeg ook de tijd waarin jonge bleekscheten uit de betere wijken van Londen, Liverpool en Manchester de blues opnieuw introduceerden in de States.

Op haar nieuwe cd Interpretations: The British Rock Songbook grijpt soulveterane Bettye LaVette terug naar een aantal nummers uit die tijd. Niet door de songs simpelweg te coveren, maar door ze in de allerbeste jazztraditie te interpreteren, tekstueel aan te passen en hier en daar te voorzien van contrasterende accenten. Waardoor de songs evenveel van haar zijn als van de originele uitvoerders.

bettye_pVierenzestig is ze intussen, maar de tijd lijkt geen vat te hebben op Bettye LaVette. Haar stem lijkt er op elk nieuw album nog op vooruit te gaan. Of ze nu een ballad onder handen neemt (Isn’t it A Pity van George Harrison bijvoorbeeld of McCarney’s Maybe I’m Amazed) of een dampende uptempo song zoals de uitermate funky uitvoering van The Word van de Beatles, het is telkens die machtig mooie stem die de uiteindelijke klankkleur van het nummer bepaalt.

Toegegeven, ik was op zijn minst sceptisch toen ik las dat LaVette zich aan monumentale songs als All My Love (een van mijn favoriete Led Zeppelin-nummers), Salt Of The Earth (een briljante Stones-song) en Nights In White Satin (een canon uit de popmuziek) zou wagen. Maar LaVette doet dat op zo’n gracieuze, respectvolle en tegelijk eigengereide wijze dat ze er zelfs in slaagt de nummers iets extra’s mee te geven.

Salt Of The Earth is Jagger en Richards op hun best, maar de song heeft nog nooit zoveel soul en spirit gehad als hier het geval is. En Bettye LaVette draait er haar hand niet voor om om de tekst aan te passen aan de actualiteit door te verwijzen naar HIV en politieke schandalen. Wat ze doet met All My Love is in één woord groots en haar interpretaties van Don’t Let The Sun Go Down On Me (van de door mij volledig veronachtzaamde Elton John) en bonustrack Love Reign O’Eer Me (live, verschroeiend en overrompelend) verdienen niet minder dan een zeer diepe buiging van uw recensent. Interpretations: The British Rock Songbook is grandioos…

 

www.bettyelavette.com

www.myspace.com/bettyelavette


Comments are closed.