RSS

Johnny Dowd – Wake Up The Snakes

johnny-dowd-snakes

Joker van het Zuiden

 
De zuidelijke staten van de U.S.A. Broeinest van een type mens dat zich kenmerkt door uitzinnig gedrag. Raaskallende kerkvaders, hebzuchtige tv-dominees en met slangen optredende voorgangers claimen God als hun persoonlijke handelsmerk. Aan de andere kant van de morele scheidslijn een bont gezelschap van drugsgebruikers, gokkers, moordenaars, echtbrekers, incestplegers en zesvoudige verliezers. Hun lotgevallen vormen de voedingsbodem voor schrijvers, dichters, filmmakers en musici. Johnny Dowd is een van hen en zijn werkgebied is de goot. Daar in de afvalbak van de Amerikaanse samenleving ontmoet hij de karakters die hem inspireren tot het schrijven van zijn liedteksten. Op vijftigjarige leeftijd debuteert hij in 1998 met de cd “Wrong Side Of Memphis”. Nu, twaalf jaar en een aantal prachtcd’s later is daar “Wake Up The Snakes”.

 

johnnydowd1Vanaf de eerste klanken is duidelijk dat we getrakteerd worden op een brok onversneden rockmuziek waar het gif vanaf druipt. Dowds vaste begeleiders leggen een heerlijk tapijt neer van strakke ritmes, gedienstige baspartijen en smeuïg orgelwerk waarop zijn exemplarisch rockgitaarwerk naar hartelust los gaat. Vocaal wordt hij wederom bijgestaan door zangeres Kim Sherwood-Caso wier stem precies past in het kader van de met galgenhumor doorspekte liedteksten.

 

 

 

 

De beer is los, een kudde buffels slaat op hol, de slangen liggen op de loer en ergens in de uithoek van de woestijn lacht een bejaarde maar nog opmerkelijk vitale en scherpe rockjoker in zijn vuistje. Het zal daar in het zuiden van de U.S.A. voorlopig nog wel een hele tijd onrustig blijven.

www.johnnydowd.com
www.myspace.com/johnnydowd
(Koos Gijsman)


Comments are closed.