RSS

Harry Harris – Harry Harris

“Broken Yellow” was de titel die mijn belangstelling voor Britse singer songwriters opnieuw onder de aandacht bracht. Dit album uit 2006 staat op naam van Harry’s broer Jack. “Broken Yellow” is, en al zeker voor een debuterende artiest, een magistraal album. Gemaakt onder begeleiding van niemand minder dan de Amerikaanse singer-songwriter Eric Taylor. Je vraagt je wel eens af hoe ze elkaar vinden. Een ambitieus beginnende artiest uit Oxford en een alom gerespecteerde liedjesschrijver uit Weimar, Texas. Het antwoord is waarschijnlijk even eenvoudig als voorspelbaar; de muziek.

Harry speelde – ondanks zijn zeer jonge leeftijd – al mee op Jacks album, en was nu in de gelegenheid zijn eigen album te maken. Een vergelijking tussen beide broers ligt mogelijk voor de hand, maar is uiteraard volstrekt nietszeggend. Ze hebben elkaar eerder gestimuleerd, aangevuld en beïnvloed, en dat ze bezeten zijn van een (bijna) allesoverheersende passie voor deze muze moge duidelijk zijn. Mijn eerste indruk van deze beide jongens is echter hun nuchterheid. Ze komen beide van het platteland, maar Harry heeft London inmiddels als uitvalsbasis verkozen.

Voor zijn titelloze debuut heeft hij de support gekregen van Polly Paulusma. De instrumentatie is, zoals dat vaker gebeurt bij beginnende artiesten, eenvoudig gehouden. Tijdens schaarste ontstaat creativiteit en dankbaarheid. Ondanks, maar mogelijk eerder vanwege deze schaarste wordt de juiste sfeer treffend weergegeven. Polly vult op een aantal nummers aan met achtergrondzang. Je hoort sierlijk pianospel (Hannah Cott), een sompig aanwezige bas (Dave Mannington), een stijlvolle cello (Laura Moody), en ook de variatie aan ingetogen percussie (Rastko Rasic) valt niet te versmaden. She Can Build Me a River zou zo afkomstig kunnen zijn uit een vroege Van Morrison periode, zonder verder overigens een vergelijking met deze norse Ier te trekken. De associatie zit hem meer in de muziek zelf, die is fris en ongedwongen, heeft iets ongecompliceerds, iets lenteachtigs. Qua stem hoor ik in sommige nummers een overeenkomst met Tracy Chapman.

Harry Harris heeft wat mij betreft een zeer geslaagd album gemaakt. Bovendien met uitsluitend eigen liedjes. Nummers die in het verlengde liggen van de traditionele folkmuziek. Universele sfeervolle muziek, want de accenten naar Britse folk overheersen allerminst. Soms juich ik dergelijke traditie toe, maar schaden doet het hier niet. Harry heeft met dit album zijn eigen muzikale ambitie kenbaar gemaakt, en zijn talent onmiskenbaar getoond. Gelukkig maar, zodat hij niet wordt weggeduwd in de schaduw van zijn oudere broer. Een naam om-rekening-mee-te-houden heeft van zich laten horen. Het zal een kwestie van tijd zijn wanneer deze rasartiest wordt opgepikt, maar dat het gaat gebeuren staat voor mij vast. Let op mijn woorden!

www.harryharris.tumblr.com
www.myspace.com/harryharris
www.cdbaby.com/cd/harryharris
(Rein van den Berg)


2 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    I can honestly claim that we have no idea what you’re on about.

  2. 2

    I feel enlightened, much like when I read the words, “Life is what happens to you when you’re making other plans..”.Your Comment