RSS

John Gorka begin september voor vier optredens naar Nederland

John Gorka komt uit New Jersey, een gebied waar ze in Amerika graag grappen over maken. Daar zit hij niet mee. Hij heeft er zelfs een song over gemaakt met de niet mis te verstane titel ‘I’m From New Jersey’. Op de grote podia kom je Gorka niet tegen. Hij is voornamelijk bekend bij doorgewinterde folkies en collegae, in beide gevallen echte liefhebbers van deze bescheiden man die met z’n warme bariton bloedstollend mooie muziek maakt. Het vakblad voor muziekgekken en snobs Rolling Stone noemde de 52-jarige Gorka ooit een belangrijke vertegenwoordiger van het zogenaamde New Folk Movement. Vorig jaar confronteerde ik hem met deze uitspraak, die hij schouderophalend afdeed. “Dat is gewoon een marketingterm. Ik maak gewoon folk, niet meer en niet minder. Het verschil tussen oud en nieuw is bovendien helemaal niet zo groot.”

Hij komt voort uit de wereld van de koffiehuizen, waar hij zittend op een barkruk en ietwat verlegen de zaal inkijkend zijn sublieme songs zingt. Sympathiek is dat hij een beetje stottert. Verwacht van John Gorka geen exacte kopie van wat er de plaat staat. De versies kunnen sterk afwijken. “De songs zijn belangrijker dan ikzelf”, zegt hij. “Ze zijn niet alleen van mij, maar ook van het publiek. We delen de songs. Alles draait om interactie.” Daarom werkt hij ook niet met een setlist. De liedjes van Gorka zijn doorgaans uit het leven gegrepen, gesteund door rake typeringen en oneliners. Er passeren heel wat sukkels, arme sloebers en geboren pechvogels.

Het eerste album van Gorka verscheen in 1987 onder de titel ‘I Know’. Het daarop volgende ‘The Land Of The Bottom Line’ uit 1990 is een hoogtepunt uit z’n carrière, zo blijkt achteraf. Een onovertroffen meesterwerk van een man die zichzelf dark optimistic noemt, maar die in die periode toch vooral depressief leek. Maar, zoals Cruyff zei, elk nadeel heeft een voordeel, en dat geldt nu ook. Trouwens, het uitblijven van succes bij een groter publiek heeft voor de echte liefhebber het onmiskenbare voordeel dat de held in een intieme setting aan het werk blijft en alle mogelijkheid biedt tot publieksparticipatie. En natuurlijk is het fijn dat de concerten van dit soort mensen uiterst betaalbaar blijven. Niemand wordt er rijk van.

Zelf zegt hij Gorka hij de muziek inging to discover the music in myself, om daar grijzend aan toe te voegen dat geld verdienen toch ook belangrijk is. En dat lukt vrij aardig, al moet hij er wel minstens 150 keer per jaar voor optreden.

Na veertien jaar afwezigheid was Gorka in 2008 voor het eerst weer te zien in Europa. Er vonden ook vier optredens plaats in Nederland. Vorig jaar was hij hier weer, onder meer voor een prima show op het Naked Song Festival in Eindhoven. Joanna Serraris van Musemix haalt Gorka begin september opnieuw voor een aantal optredens in Nederland. Benieuwd wat het deze keer wordt. Tegenwoordig schijnt Gorka zich zelfs gelukkig te voelen. Kennelijk niet het WK Voetbal gezien.     

Tourdata:

3 sept. Q.bus, Leiden

5 sept. ‘In the woods’, Lage Vuursche (besloten)

6 sept. Meneer Frits, Eindhoven

7 sept. Paradiso, Amsterdam

  

Tekst: Sjoerd Punter

Foto’s: Ronald Rietman


0 Comments Add Yours ↓

 1. Jan Oosterlee #
  1

  Gisteravond in de kleine zaal van Paradiso het concert bijgewoond en genoten van zijn optreden.
  En het is inderdaad prettig om in zo’n intieme ambiance van zo’n artiest te kunnen genieten.
  Gelukkig was het publiek echt alleen voor de muziek gekomen, zodat er in de zaal geen geroezemoes was.
  Jammer genoeg had hij alle cd’s al bij de vorige optredens verkocht.

  Hopelijk volgend jaar weer een kleine Nederlandse tour?

  Jan Oosterlee