RSS

Sara Van Buskirk – The Place Where You Are

Hoewel de Amerikaanse singer-songwriter Sara Van Buskirk geen rood haar heeft, is ze toch een vrouw naar mijn hart. Naar eigen zeggen drinkt ze haar Tennessee Whisky bij voorkeur uit de fles, heeft ze belangstelling voor oudere mannen (hoewel de messcherpe tekst van Man Of Older Age bij nader inzien vooral de pijn van de pijn van de eenzaamheid blootlegt) en wil ze weleens iets ondoordachts doen. ‘Too much booze and misguided choices,’ noemt ze het zelf in een interview met Houston Press. Daarnaast is ze ook nog eens een getalenteerde songschrijfster én heeft ze het soort stem dat mij binnen enkele seconden weet in te pakken. Nogmaals, een vrouw naar mijn hart.

Op haar debuut-cd The Place Where You Are toont Sara Van Buskirk zich meer dan bedreven in slaan en zalven, verleiden en bekoren. Maar vooral in verleiden, een eigenschap die ik zowel bij vrouwelijke als mannelijke artiesten waardeer. Ze doet dat met tien goede tot uitmuntende songs die er, elke keer als ik ernaar luister, voor zorgen dat ik mij afvraag hoe het komt dat minder getalenteerde zangeressen als Amy MacDonald en Dido wel de aandacht krijgen die Sara Van Buskirk totnogtoe niet krijgt. Terwijl een nummer als Daughter Of Your Bones zich dankzij de onloochenbare gelijkenis met Springsteens I’m On Fire perfect leent voor de radio.

Nu is radiovriendelijkheid allicht niet Van Buskirks hardst brandende ambitie. En dat is meteen een van de onmiskenbare kwaliteiten van dit album: jezelf niet conformeren aan de dictatuur van de grootste gemene deler. Een goed voorbeeld daarvan is I Wish I Was His Wife, een bloedmooie ballad die zowel muzikaal als tekstueel zijn weerhaken niet meteen prijsgeeft maar die zich wel in je ziel verankerd: ‘Eden was a strong man / A heart of gold in his chest / He wanted more than the world could give / ‘Cause he was better than the rest / And no one really knew his name / Although he did all he could / He was such a simple man / That no one understood.’

Sara Van Buskirk is zeer sterk in het schrijven van songs waarin ogenschijnlijk normale mensen rondlopen die naar de benepen gedragslijn van de goegemeente toch iets mankeren. Zoals het niet hebben van een partner (Best Man), het juist wél hebben van tegenspoed (The Duel) of het willen bereiken van iets dat in wezen onbereikbaar is (The Place Where You Are, een song met majestueus cellowerk van Val Young). Misschien geldt hier de oude Amerikaanse wijsheid ‘it takes one to know one’. Hopelijk kan ik het haar ooit zelf eens vragen.

Een van mijn muzikale vrienden schreef onlangs dat hij van afgeronde songs houdt, nummers met een kop, een staart en emotie. Laat het nu net daarin zijn dat Sara Van Buskirk grossiert op dit debuutalbum. En wat meer is, ze doet dat met onverholen klasse.

www.myspace.com/saravanbuskirk


0 Comments Add Yours ↓

  1. Walter #
    1

    Inderdaad Martin sommige minder getalenteerde zangeressen krijgen heel wat meer aandacht dan deze dame.
    Klasse plaat !Your Comment