RSS

In De Schijnwerpers (22 oktober)

Een opvallende release van Rob de Nijs, 67 jaar maar blijkbaar nog niet vastgeroest. Op aandrang van zijn nieuwe producer Daniel Lohues is de man van ‘Malle Babbe’ een geheel nieuwe koers ingeslagen richting rootsmuziek. Met als resultaat het album ‘Eindelijk Vrij’ dat met Amerikaanse muzikanten is opgenomen in New Orleans. De Nijs: “De muzikanten begrepen niets van de Nederlandse teksten. Maar wat ons verbond was de muziek. Als de muziek deugt ben je een brother.” A.J. Croce, de zoon van wijlen Jim Croce, speelt in een paar nummers mee. De presentatie van het nieuwe album was in Paradiso, voor De Nijs de eerste keer dat hij mocht optreden in de wereldberoemde muziektempel.

Albums worden steeds meer legaal gedownload. Alleen al in Engeland zijn zo’n 70 verschillende sites actief waar muziek kan worden gekocht. In de strijd om de gunst van de klanten wordt er met krankzinnige stuntprijzen gewerkt. Het verst gaat Mflow, die de nieuwe albums van Kate Perry, Brandon Flowers en The Manic Street Preachers aanbiedt voor drie euro. Dat is beneden de inkoopprijs. Ook Amazon stunt, en biedt voor vier euro diverse nieuwe releases aan. De gemiddelde aankoopprijs van een album is door het concurrentiegeweld tot grote tevredenheid van de muziekconsument dit jaar gezakt naar gemiddeld 7,50 euro.

Het ziet er naar uit dat de nog levende oorspronkelijke leden van de Pink Floyd samen weer het podium opgaan voor een aantal liefdadigheidsconcerten. De drummer van de Floyd, Nick Mason, is een groot voorstander van tijdelijke hereniging. Volgens hem denken Roger Waters en David Gilmour er net zo over. “Een leuke manier om je langzaam naar de uitgang te begeven”, beweert Mason. Het is vijf jaar geleden dat de Floyd voor het laatst samen optrad, toen nog met Richard Wright op keyboards. Wright overleed in 2008.

Ook Brainbox vertoont weer tekenen van leven. Het is bijna 40 jaar geleden dat het laatste studioalbum uitkwam van deze legendarische groep rond zanger Kaz Lux.  Begint volgend jaar komt er een album met nieuwe songs uit van Brainbox. Er wordt al opgetreden in de volgende bezetting: Rudy de Queljoe en John Schuursma (gitaar), Pierre van der Linden (drums) en Cees van der Laarse (bas). Info optredens: www.brainboxmusic.nl  

Win Butler, zanger van Arcade Fire gaat een verantwoorde lezing geven op de Northwestern University in Illinois. Hijzelf studeerde hier vijf jaar geleden af in een studievak dat we in Nederland op universitair niveau niet kennen, namelijk creative writing. Butler gaat uitleggen hoe je een carrière in de muziek kunt combineren met sociaal activisme.

Steve Miller was deze week in Nederland om voor het eerst sinds 1983 weer een concert te geven. De Heineken Music Hall was niet uitverkocht, maar dat verhinderde de 67-jarige Miller, compleet met zonnebril, niet om er als een jonge hond tegenaan te gaan. Het werd een zinderend concert, dat ruim tweeënhalf uur duurde. Na drie toegiften nam Miller geamuseerd afscheid van de zaal met de woorden: “Ik hoop dat het niet weer 27 jaar duurt voordat ik terugkeer, want dan zijn we er allemaal niet meer.” Een groot deel van de aanwezigen bestond uit 50-plussers.

De organisatie van Glastonbury, het bekendste muziekfestival in Engeland, heeft bedroefd bekend gemaakt dat de editie van 2012 niet door kan gaan. In de zomer van dat jaar worden de Olympische Spelen georganiseerd in Engeland. Alle mobiele toiletten zijn dan in gebruik op de Spelen, waardoor er niets te zeiken overblijft voor Glastonbury.

Brad Paisley is niet alleen een goede gitarist, hij ontpopt zich nu ook als auteur van het gedrukte woord. In ‘Diary Of A Player’ brengt Paisley een geschreven eresaluut aan zijn gitaarhelden uit de blues, rock en country. Het boek ligt volgend jaar mei in de winkel. 

Sean Lennon, de zoon van John Lennon uit zijn relatie met Yoko Ono, is samen met zijn partner Charlotte Kemp-Muhl een band begonnen onder de vreemde naam Ghost Of A Sable Tooth Tiger. Op 26 oktober wordt het eerste album ‘Acoustic Sessions’ uitgebracht door Chimera Records, het eigen label van Sean. Hij is de halfbroer van Julian Lennon, met wie hij tegenwoordig weer on speaking terms is. Ze zijn zelfs al samen op tournee geweest.

Taylor Swift is voor de derde keer in haar muzikale carrière door de Nashville Songwriters Associaton uitgeroepen songwriter-artist of the year. “Wish me luck because I’m a nervous wreck”, sprak Swift in haar dankwoord bij de uitreiking van de onderscheiding.

Eric Andersen is singer-songwriter vanaf de jaren zestig. Klassiek is zijn album ‘Blue River’ uit 2007. Daarna werd de spoeling artistiek gezien toch wat dunner. Andersen woont tegenwoordig in Nederland, en is bezig met het schrijven van songs voor een nieuw studioalbum. Drie jaar geleden kwam er voor het laatst een cd van hem uit, het live-album ‘Blue Rain’. 

De Red Hot Chili Peppers zijn werken aan een nieuw album dat geproduceerd wordt door veteraan Rick Rubin. Er worden een stuk of 25 tracks opgenomen, maar het is niet de bedoeling er een dubbelalbum van te maken, zoals dat in 2006 het geval was met ‘Stadium Arcadium’.  Dus zal er scherp moeten worden geselecteerd door de heren. De release wordt verwacht in maart 2011. Josh Klinghoffer is aangetreden als vervanger van gitarist John Frusciante, die vorig jaar uit de Peppers stapte. 

Op de podia doet U2 het nog steeds goed. Overal zijn de concerten uitverkocht. Met de verkoop van albums gaat het de laatste jaren wat minder. Van het niet erg opzienbarende ‘No Line On The Horizon’ uit 2008 werden er ‘slechts’ 5 miljoen verkocht, de helft minder dan ‘How To Dismantle An Atomic Bomb’ uit 2004. Begin volgend jaar komt er vervroegd een nieuw studioalbum uit.

Tekst: Sjoerd Punter

In De Schijnwerpers (19 oktober)

De vijf mannen van My Morning Jacket nemen hun zesde studio-album op in een kerk in Louisville. Volgens bassist Tom Blankenship gaan ze op dit album niet zo ruig tekeer als op de foto nog het geval is. “De sound is veel relaxter. We gaan terug naar het laid back geluid van de eerste albums.” De release van het nog titelloze album zal nog wel even op zich laten wachten en wordt niet eerder verwacht dan mei 2011.

The Pixies hebben onlangs het langste optreden ooit verzorgd in Santiago, de hoofdstad van Chili. Het concert was opgedragen aan de 33 mijnwerkers die meer dan twee maanden diep onder de grond moesten doorbrengen. Black Francis, frontman van de band, vertelt dat The Pixies een steentje wilden bijdragen aan de feestvreugde rond het bevrijden van de mijnwerkers uit hun benarde positie. “Vijf minuten voordat we het podium opgingen, hoorden we dat de laatste mijnwerker naar boven was gehaald. Dat was geweldig nieuws. Voor elke mijnwerker hebben we een song gebracht, aangevuld met twee toegiften. We hebben dus 35 nummers achter elkaar gespeeld. Een record.”

Anni-Frid Reuss, voormalig zangeres van ABBA en multimiljonair, heeft vijf miljoen gestoken in de bouw van een boeddhistische tempel. Ze dacht dat het om een lening ging, maar de man die het geld ontving beweert dat het een ‘gift’ was. Dat wordt dus een zaak voor de rijdende rechter.

Taylor Swift brengt haar derde studio-album ‘Speak Now’ (release 16-11) ook uit op vinyl. Het liefst draait ze elpees, niet alleen vanwege het analoge geluid maar ook vanwege de hoes. “Ik zie een album als een verzameling herinneringen, een deel van jezelf dat je schenkt aan andere mensen. En dat kun je het beste doen op vinyl. Dat heeft veel meer karakter.”

Op 5 en 6 november wordt in New York een ballet uitgevoerd op de muziek van Sufjan Stevens. Dat wordt ongetwijfeld een heel suf ballet. Stevens brengt zijn werk uit op een eigen platenlabel met de vreemde naam Asthmatic Kitty Records. Het bedrijfje is boos op gigant Amazon, die de albums ‘te goedkoop’ zou aanbieden.

Prince heeft op een persconferentie bekend gemaakt dat in december een nieuwe tour van hem van start gaat onder de titel Welcome 2 America. “Breng je vrienden en je kinderen mee”, luidt het advies van Prince. “En breng ook voetenspray mee because it’s going to be funky.” Hij voegde eraan toe dat elke show anders zal zijn. Ook komen er allerlei gasten op de bühne, zoals Cassandra Wilson, Janelle Monae en Esperanza Spalding.

Wat Eninem onophoudelijk doet op het podium, mogen zijn kinderen niet. “Bij mij thuis wordt er niet gevloekt”, onthult de rapper. “Ik ben vader en ik heb dochters. Hoe zou het klinken als ik door huis loop en zeg: fuck, raap dat eens op? Snap je, dat kan echt niet .” Volgens de rapper is het niet fout als jongeren de ruige taal van hem overnemen. “Ik hoef de kinderen van anderen niet op te voeden. Het is een fout van de ouders als zij hun kinderen niet opvoeden. Als je een ouder bent, wees dan ook een ouder.”

In zijn autobiografie ‘Life’, die volgende week in de winkel ligt, laat Keith Richards duidelijk merken niet meer zo dol te zijn op Mick Jagger, zijn vriendje  van vroeger. “Ik hield van Mick”, schrijft Keith. “Maar de laatste twintig jaar ben ik niet meer in zijn kleedkamer geweest. Soms denk ik: ik mis mijn vriend. Where did he go?” Over Jaggers solo-album ‘Goddess In The Doorway’ schrijft Keith: “Het is net Mein Kampf. Iedereen heeft het, maar niemand heeft het gelezen.”

Lady Gaga (momenteel op tournee in Europa) is bang dat haar hetzelfde lot treft als John Lennon die dertig jaar geleden door een verwarde fan werd doodgeschoten. De lady ontvangt steeds vaker brieven van fans met vreemde obsessies. Eentje schreef dat ze niet eerder gelukkig kan zijn dan ‘als wij samen sterven’. De beveiliging van de zangeres is verder uitgebreid met nog meer potige mannen met rusteloze ogen achter een zonnebril.

Eindelijk een verstandige opmerking van een platenbaas. Rob Dickins,  die 15 jaar leiding gaf aan Warner Music in Engeland en nu gepensioneerd, heeft in een interview gezegd dat de enige manier om het illegaal downloaden te bestrijden een drastische prijsverlaging is. “We hebben een revolutie nodig”, aldus Dickins. “Als je een album aanbiedt voor 1 euro, verkoop je wereldwijd misschien wel 200 miljoen albums.”

Eindhoven krijgt een Music Hall met een capaciteit van 4500 mensen. De grootte is vergelijkbaar met de Heineken Music Hall. Marijke Appelboom, directeur van De Effenaar, is blij met de komst van dit nieuwe podium naar de grootste stad van Zuid-Nederland. “Het wordt nu mogelijk om ook de echt grote namen te halen. Daarvoor hoef je niet meer naar de Randstad.”

Het Amerikaanse blad Rolling Stone heeft Ozzie Osbourne aangetrokken als gezondheidsadviseur. De Prince of Darkness gaat vragen van lezers over hun gezondheid beantwoorden. Hij heeft ongetwijfeld veel praktijkervaring en genoeg gezopen, gesnoven & gespoten om dood te zijn, maar het is toch wel even slikken om onze Oz nu opeens als een soort Dr. Phil te zien.

Mensen die dachten met de aankoop van de Signature-box het volledige repertoire in huis te hebben van John Lennon na zijn vertrek bij de Beatles, hebben het mis. Het solowerk uit de jaren zestig, zoals het album ‘Two Virgins’, ontbreekt. Ook  ‘Shaved Fish’ uit 1976 is niet aanwezig. Het is niet helemaal duidelijk waarom er op instigatie van Yoko Ono opnieuw moest worden geremasterd. Op eerdere cd-uitgaven werd het geluid immers al digitaal afgestoft. Wellicht heeft het te maken met de prijs, die moet worden neergelegd: 150 euro. 

De Franse staat gaat jongeren van 12 tot 25 jaar financieel helpen met het kopen van muziek via internet. De jongeren kunnen eenmaal per jaar voor 25 euro een voucher kopen, waarvan ze online voor 50 euro aan muziek kunnen aanschaffen. Tegelijk wordt in Frankrijk de aanpak van het illegaal downloaden verscherpt: wie drie keer is betrapt, komt internet niet meer op.

Tekst: Sjoerd Punter

 

 

In De Schijnwerpers (15 oktober)

Overlevingskunstenaar Keith Richards heeft Pete Doherty geadviseerd om beter om te gaan met zijn steeds maar weer uit de hand lopende drugsgebruik. De Rolling Stone ziet uiteraard overeenkomsten met zijn eigen gedrag. “Als je het niet kunt laten, doe het dan alleen in je vrije tijd”, zo luidt het advies. In zijn autobiografie ‘Life’ (verschijningsdatum 26 oktober) onthult Richards dat hij inderdaad wat as van zijn gecremeerde vader heeft opgesnoven. Het gerucht deed al langer de ronde, maar we weten het nu dus zeker. We citeren Keith: “Ik had de urn van mijn vader opengemaakt en toen waaide er wat as op de tafel. Wat moest ik doen? Stoffer en blik ophalen, en mijn vader opvegen? Dus maakte ik mijn vinger nat en schoof een beetje as in de klote kokkerd van mij. I’m sure he’s still blessing me.”

The Gorrillaz treden op 15 november op in de Heineken Music Hall.  Benieuwd wie daar als speciale gasten de bühne opkomen. In New York waren dat Lou Reed, Bobby Womack, Mos Def en De La Soul. Vervelende mededeling: de kaartjes zijn allang uitverkocht.

De Pan Maylasian Islamic Party kan maar beter niet aan de macht komen in Nederland, want dat gaat er gegarandeerd heel wat veranderen. Nasrudin Hasan, een van de leiders van de moslimpartij, eist dat het aangekondigde concert van Adam Lambert in Maleisië wordt verboden. “In deze show kussen mannelijke dansers elkaar en dat is niet goed voor de mensen in ons land”, vind de vrome Hasan namens een miljoen mensen die op zijn partij hebben gestemd. Lambert is door de knieën gegaan en heeft beloofd zijn show te kuisen. Boeh!

Al Pacino gaat Phil Spector spelen in een nieuwe film over de excentrieke producer, die vorig jaar tot 19 jaar veroordeeld werd omdat hij de actrice Lana Clarkson zou hebben vermoord. De 69-jarige Spector is vooral bekend van zijn Wall Of Sound, het overdonderende, rijk georkestreerde geluid dat we kennen van ‘River Deep Mountain High’, het nummer dat hij als zijn meesterwerk beschouwde. Spector is een altijd een tegenstander geweest van stereogeluid. Hij zwoor bij mono. Er doen vreselijke verhalen over hem de ronde. Zo zou hij een doodsbange Leonard Cohen met een kruisboog hebben achtervolgd tijdens een meningsverschil over het opnemen van het album ‘Death Of A Ladies Man’. Ook schoot hij een keer in de studio een pistool leeg tijdens een opnamesessie van John Lennon. Spector zegt dat hij onschuldig zit weg te rotten in de bajes. (Op de foto de arrestatie van Phil Spector).

Het nieuwe album van The Fleet Foxes heeft heel wat voeten in de aarde. Ze debuteerden in 2008, en werken al geruime tijd aan een opvolger. Onlangs werd gemeld dat de opnames voltooid waren, maar daar denkt frontman Robin Pecknold anders over. Volgens hem moet er nog heel wat gebeuren voordat het tweede album echt af is. Is dit het begin van het einde? In ieder geval gaat Pecknold volgend jaar in het voorjaar in Amerika touren met de excentrieke harpiste Joanna Newsom.

R&B-ster Usher houdt blijkbaar van gekke meisjes. Hij heeft twee vrouwelijke exemplaren op zijn verlanglijstje aan wie gegarandeerd een steekje los is: Britney Spears en Amy Winehouse. Vooral Amy fascineert Usher: “Ze is de enige uit Engeland met wie ik zou willen werken. Ze kan me muzikaal naar nieuwe hoogtes brengen. Ze heeft een fantastische stem. Het lijkt me heerlijk om samen met Amy het publiek te shockeren.” Usher lis ondertussen aan het scheiden is van zijn vrouw Tameka Foster, bij wie hij twee kinderen heeft. Ze is het duidelijk niet eens met de scheiding, en is al twee keer de garage van Usher binnengeslopen om zijn dure auto’s te beschadigen. Lekker met een naaldhak over de dure lak.  

Joss Stone herdenkt Solomon Burke die op 10-10-10 overleed, mooier had hij het niet kunnen uitkiezen. Joss heeft met Solomon getourd, vandaar de volgende woorden op haar website: “Hij verspreidde alleen maar liefde. Hij was een gentleman, een vader, leraar en artiest. Het was een privilege om met hem op het podium te staan. Als er iemand rust verdiende, is hij het wel. Zijn ziel leeft voort in de hemel met zijn vrienden Otis Redding, Sam Cooke en James Brown”. 

Nieuw initiatief van Belle and Sebastian: de band organiseert een wedstrijd met voor de winnaar een originele beloning. Het creatieve brein Stuart Murdoch zal voor de gelukkige winnaar een speciale song componeren, die bovendien op single zal worden uitgebracht. Aan de wedstrijd kunnen alle kopers van het nieuwe album ‘What About Love’ meedoen. Op de hoes staat een unieke code die toegang geeft tot het wedstrijdgebeuren. Het is bedoeling dat de deelnemers een fraai doortimmerd betoog inleveren van 300 woorden over het thema ‘liefde in de ruimste zin van het woord’.

Het oppoetsen van oude opnamen neemt virulente vormen aan. Nog maar net bekomen van ‘Signature’, de box met 11 geremasterde cd’s van John Lennon, komen nu de Rolling Stones met een nog grootscheepser project: de geremasterde opnamen uit de periode 1969 tot 2005 worden op 23 november gebundeld in twee boxen uitgebracht op vinyl. Het gaat om in totaal 23 elpees. Het wordt om een Limited Edition, dus vast heel duur.

Het kan nog gekker. Tom Waits brengt op 19 november twee nummers van zijn album ‘Preservation’ uit op 78 toeren. Het gaat om de nummers ‘Tootie Ma Is A Big Fine Thing’ en ‘Corrine Died On The Battlefield’. Aangezien de modern platenspelers geen voorziening hebben om op 78 toeren iets af te spelen, wordt bij de plaat een speler in een fraai koffertje meegeleverd. Het gaat om een zeer exclusieve limited edition van slechts 100 exemplaren. (Op de foto de platenspeler van Tom Waits).

Tekst: Sjoerd Punter 

 

In De Schijnwerpers (12 oktober)

Niemand minder dan Ray Wylie Hubbard schreef het script voor ‘Last Rites Of Ransom Pride’, maar de western met Kris Kristofferson en Dwight Yoakam in de hoofdrollen zal niet in de bioscoop te zien zijn. De film slaat dit traject over en wordt meteen op dvd uitgebracht. Levert ongetwijfeld meer op. 

Op internet is een campagne begonnen om Weezer te laten stoppen met het maken van muziek. De initiatiefnemer van de campagne denkt dat 10 miljoen dollar voldoende is om de groep voorgoed het zwijgen op te leggen. De drummer van Weezer, Patrick Wilson, heeft op Twitter gereageerd. “Als jullie 20 miljoen op tafel leggen, maken we er een deluxe afscheid van”, grapte hij. Het loopt overigens nog niet storm: tot nu toe kwam er slechts 96 dollar binnen. Wel wordt de Weezer-hater regelmatig met de dood bedreigd door Weezer-lovers.

Solomon Burke is zondagmorgen overleden op Schiphol. Hij zou vandaag met De Dijk het nieuwe album “Hold On Tight’ presenteren. De 70-jarige Burke overleed kort na de landing.

Na een optreden van Scott Miller in Buffalo (NY) bleek een groot deel van zijn spullen gestolen waaronder zijn vintage versterkers. De gitaren werden gelukkig niet meegenomen, maar wel verdween een rugzak met daarin het resultaat van een zomer lang hard werken aan nummers voor een nieuw album. Voorlopig moeten we het doen met het uitstekende album ‘Edge Of America’.

De Dutch Blues Federation heeft een Dutch Blues Hall of Fame in het leven geroepen. Harry Muskee is de eerste die wordt opgenomen in de eregalerij van mensen die ‘van onschatbare waarde zijn geweest voor de blues in Nederland’. Muskee woont onder de rook van Assen in Rolde, het dorp waar de vader van voetbalanalist Johan Derksen politieman was. Derksen junior was nog enige tijd manager van Cuby & the Blizzards.

U2 breekt alle records. Nimmer leverde een tournee zoveel geld op als de 360 Tour van het Ierse gezelschap. De belangstelling voor de concerten is gigantisch. Bono is inmiddels volledig hersteld van zijn rugoperatie en gaat volgend jaar in de VS de optredens inhalen die eerder moesten worden afgezegd. In november verzorgt U2 met rapper Jay-Z in het voorprogramma een aantal stadionconcerten in Australië en Nieuw-Zeeland. Afrika en Zuid-Amerika komen volgend jaar aan de beurt.

Na een dronken incident dat hem op een nacht cel in Indianapolis kwam te staan, is Justin Townes Earle in een afkickkliniek opgenomen. Een hele reeks concerten moest worden afgezegd. Volgens het management is Justin eind november weer zover dat hij aan optreden kan gaan denken. Hij staat in ieder geval geboekt op 26 en 27 november in de Mercy Lounge in Nashville. 

Loretta Lynn zit al een mensenleven in de muziek. Op 9 november is het precies 50 jaar geleden dat haar eerste single ‘I’m A Honky Tonk Girl’ uitkwam. Die dag komt het tribute-album ‘A Coalminer’s Daughter’ uit waaraan een groot aantal bewonderende artiesten meewerkt.

Op 26 oktober komt de langverwachte autobiografie van Keith Richards uit. De Stones-gitarist is  daarin zeer openhartig over zijn vele avonturen met de band. Naast een uitvoerige beschrijving van de excessen in de jaren zeventig doet Richards ook uit de doeken hoe hij het blonde model Anita Pallenberg wist af te troggelen van zijn collega Brian Jones, die later onder duistere omstandigheden in een zwembad zou verdrinken.

De FBI heeft bij een handelaar in New York een setje vingerafdrukken van John Lennon in beslag genomen. De vingerafdrukken werden in 1976 gemaakt, toen Lennon een verblijfsvergunning aanvroeg in de VS, het land waar hij enkele jaren later de dood zou vinden. De FBI zoekt uit hoe dit officiële document in particuliere handen terecht kon komen. De vingerafdrukken stonden op het punt geveild te worden. De vraagprijs was minimaal 100.000 dollar. 

De kans is groot dat de griezel Alice Cooper wordt toegelaten tot de Rock & Roll Hall Of Fame. We waren hem eigenlijk al vergeten, maar kennelijk heeft hij de inspiratie teruggevonden. Er wordt tenminste gewerkt aan een nieuw album. Als producer fungeert Bob Ezrin, een oude bekende die meer met Alice Cooper heeft gewerkt, en daarnaast verantwoordelijk was voor klassieke albums als ‘Berlin’ van Lou Reed en ‘The Wall’ van Pink Floyd

Het heeft acht jaar geduurd voordat Bryan Ferry met een nieuwe solo-album kwam. Op 26 oktober komt ‘Olympia’ uit met 8 nieuwe nummers en 2 covers. Ook op deze cd weer een enorm aantal gasten, zoals David Gilmour, Brian Eno, Jonny Greenwood, the Scissor Sisters, Marcus Miller, Nile Rodgers en Flea. Het wordt tijd dat iedereen weer zijn eigen albums gaat maken in plaats van overal op te duiken als ‘gast’. 

Zangeres Toni Braxton (43) wil zich voor de tweede keer failliet laten verklaren. Eerder gebeurde dat in 1998. Braxton heeft 40 miljoen platen verkocht, maar nog meer geld uitgegeven. De precieze omvang van haar schulden is nog niet vastgesteld, maar het kan oplopen tot een bedrag van 50 miljoen dollar.  Ze kocht overal auto’s zonder te betalen, kreeg talloze bekeuringen die ze ook niet betaalde en zwaaide onophoudelijk met haar platina creditcard. Onder de schuldeisers is een insectenverdelgingsbedrijf.

Roger Waters heeft de kritiek van de joodse Anti-Defamation League op een videofragment in ‘The Wall’ serieus genomen. Volgens de League was het anti-semitistisch om in één beeld zowel de Ster van David als een dollarteken te projecteren. Daardoor zou worden gesuggereerd dat voor joden alles om geld draait. Het bewuste videofragment is nu aangepast, zodat er niets meer valt te klagen. Waters blijft overigens een verklaard tegenstander van het Israëlische optreden tegen Palestijnen op de Westoever.

Tekst: Sjoerd Punter

 

In De Schijnwerpers (8 oktober) 

De onlangs met een Edison bekroonde Limburgse troubadour Gé Reinders heeft een keer met Kris Kristofferson opgetreden, maar dat beviel niet erg. “Ik zei: ‘Kris, I’ve recorded a record with your ex-wife.’ Weet je wat hij zei: ‘Which one?’ Kris was aan lager wal trouwens. Blowen, blowen, blowen. Ik vond het helemaal niks.” Beter te spreken is Reinders over Rita Coolidge met wie hij twintig jaar geleden een duet opnam. “Toen voelde ik me echt een popster!” 

‘A Little Piece Of Dixie’ is het tweede album van de Amerikaanse countryrockers Blackberry Smoke. Hoogtepunt is het nummer ‘Yesterday’s Wine’, waaraan Jamey Johnson en George Jones een vocale bijdrage leveren. De komst van George Jones naar de studio was voor de mannen van Blackberry Smoke het hoogtepunt uit hun carrière tot nu toe. “George is een legende. Onze monden vielen collectief open van verbazing toen hij de studio binnen stapte”, aldus zanger Charlie Starr.  

Meredith Godreau, een zangeres uit New York met eigen songs, wil niet door het leven gaan als de zoveelste singer-songwriter. Daarom noemt ze zich Gregory and the Hawk. Ze is twee albums oud. In november komt er een derde album, ‘Leche’, waar veel van wordt verwacht.

Er wordt gewerkt aan een musicalfilm rond de Beach Boys, gesitueerd in de jaren zestig in zonnig Californië. De Beach Boys doen zelf niet mee, maar hun muziek is wel dominant aanwezig. Voor 2 miljoen dollar zijn de rechten aangekocht van de sixties hits van de Beach Boys. In het productieteam zit John Stamos, die een tijd heeft gedrumd bij de strandjongens.

Lucky Fonz III gaat het anders aanpakken. Op zijn nieuwe, deze week verschenen album ‘Hoe Je Honing Maakt’ staan uitsluitend Nederlandse liedjes. Dat gaat dan zo: Jongens zijn verliezers van het allerergste soort/Jongens zijn net meisjes maar dan zonder geluk. Er komen heel wat rampen voorbij op dit album, maar het laatste nummer is volgens Lucky Fonz III bewust levenslustig van toon. “Je moet de mensen met een tevreden gevoel naar huis sturen. Optredens rond ik altijd optimistisch af.”

Chan Marshall, een 38-jarige singer-songwriter die beter bekend is onder haar artiestennaam Cat Power, is teleurgesteld over de manier waarop haar cd’s tot dusver werden geproduceerd. Op haar nieuwe album gaat daarom zelf de productie ter hand nemen. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat ze ook een poging wagen om alle instrumenten zelf te spelen. Het vorige album ‘Jukebox’ bevatte twee eigen songs en verder alleen maar covers. Het werd twee jaar geleden uitgebracht met niet al te veel succes. Daarom een nieuwe kapitein achter het roer.

Winston Churchill staat 45 jaar na zijn dood in de Britse hitparade. The British Bulldog, zoals zijn bijnaam luidde, was premier tijdens de Tweede Wereldoorlog, en blonk uit door een onverzettelijke houding tegen de nazi’s. Churchill verstond de kunst om mensen te inspireren met vlammende toespraken. Een paar daarvan zijn op cd gezet, die deze week op vier is binnengekomen. Een beroemde uitspraak van Churchill: “Ik heb niet anders te bieden bloed, hard werk, tranen en zweet.” 

Jan Smeets van Pinkpop kan er alleen maar van dromen, maar de organisatoren van het Glastonbury Festival vinden het heel normaal: de kaarten voor de editie van volgend jaar (24-26 juni) waren vorige week  in vier uur uitverkocht.

Justin Bieber, de 16-jarige Canadese jongen die vorig jaar doorbrak met zelfgemaakte filmpjes op YouTube, vraagt en krijgt nu 300.000 dollar per concert. Dat is beter dan Sheryl Crow, die na een optreden met een schamele 146.500 dollar naar huis wordt gestuurd. In Europa is voor haar vocale activiteiten zo weinig belangstelling dat de complete tour is afgelast.

De Californische punkrockers van Bad Religion bestaan dertig jaar en vieren dat met een nieuw album: ‘The Dissent Of Man’. “De punk is niet dood, maar leeft nog steeds”, zegt frontman Greg Graffin, tevens schrijver van het boek Anarchistische Evolutie: Geloof, Wetenschap en Bad Religion in een Wereld zonder God. “Muziek is een belangrijk onderdeel van onze cultuur geworden. Zelfs Bruce Springsteen komt naar onze concerten en brengt dan zijn kinderen mee.” 

Maureen ‘Moe’ Tucker, ooit drumster van de Velvet Underground, is te zien in een propagandafilmpje van de ultraconservatieve Tea Party beweging. Ze verklaart dat ze er ziek van wordt om te zien hoe Amerika ‘kennelijk geleid wordt in de richting van het socialisme’. Laat ‘Moe’ Tucker het verkiezingsprogramma van de VVD lezen. Ze zal meteen verklaren dat het door een communist is geschreven.

In het kader van de actie ‘Pluk De Fans’ brengt The Who een 40th Anniversary Super-Deluxe Collector’s Edition uit van ‘Live At Leeds’, de elpee van veertig jaar geleden. Het gaat om een dubbel-cd die verschijnt op 15 november, aangevuld met een elpee van zwaar vinyl, een boek, een 7inch single en als hoogtepunt een poster van Pete Townsend. Het optreden in Hull, dat een dag na Leeds plaatsvond, staat op een van de twee cd´s. Zanger Roger Daltrey: “In Hull waren we veel beter dan in Leeds. Ik herinner me dat optreden alsof het gisteren was.”  Daltrey maakte ook bekend dat The Who in het voorjaar weer op tournee gaat.

Tony McCaroll, de vroegere drummer van Oasis, heeft een boek gepubliceerd over zijn leven met de band. Hij verklapt daarin dat Liam Gallagher en hij zo’n hekel hadden aan de voetballersterren van Manchester United dat ze ‘maatregelen’ namen. Van de splinternieuwe Mercedes van Eric Cantona sloopten ze deur terwijl de dure wielen van de auto van Paul Ince met hulp van een venijnig schuursponsje een nieuw uiterlijk kregen. 

Tekst: Sjoerd Punter

In De Schijnwerpers (5 oktober)

Ed Dwyer en Jennifer Smith gaan trouwen. Toen ze op het strand van Manasquan (een toeristische plaatsje ten zuiden van New York) zich op de foto wilden laten zetten, wachtte hen een grote verrassing. De smoorverliefde Ed had een gitaar meegebracht om fotografisch verantwoord een aubade te brengen aan zijn geliefde, en liep het instrument alvast te stemmen. Een relaxed uitziende man op blote voeten riep: “Hee, speel eens wat”. Ed’s reactie kwam snel: “Nee, jij speelt, want jij bent Bruce Springsteen”. Grijnzend overhandigde hij de gitaar aan The Boss, die er wel raad mee wist (zie foto). Op 23 oktober zal het huwelijk worden voltrokken. Uiteraard is er dan een toepasselijk nummer van Springsteen te horen: ‘Give The Girl A Kiss’.

Begin volgend jaar gaat er de zoveelste theatertour van de Golden Earring van start, nog steeds wereldberoemd in Nederland. Barry Hay, die tegenwoordig op Curaçao woont, moet niet vergeten een neuswarmer mee te nemen.

We waren haar al bijna vergeten: Sade, exotische verschijning met een zwoele stem. Nu haar album ‘Soldier Of Love’ zo goed verkoopt (alleen al in de States 1,3 miljoen stuks), gaat Sade voor het eerst in tien jaar weer op tournee. Volgend jaar staat het te gebeuren.

‘Get What You Give’, de nieuwe van de Zac Brown Band, was afgelopen week het best verkochte album in de VS. Er werden 153.000 exemplaren verkocht. Van het vorige album ‘The Foundation’ werden in totaal 2,2 miljoen verkocht.

Op de plaats waar vroeger een Nederlandse nederzetting was, heb je in New York nu een beroemde straat die The Bowery heet. Je kunt er extreem rijken zien in dure outfits, maar ook menselijke wrakken die voor pampus in de goot liggen. Op de hoek van The Bowery en Second Street hangt het meest gestolen straatbordje van New York. Het is aangebracht ter nagedachtenis aan Joey Ramone, die in 2001 na jaren van zware ziekte overleed. Volgens de gemeente New York wordt het bordje vaker weggehaald dan de aanduidingen van Broadway en Wall Street, eveneens erg in trek bij souvenirjagers. Het nieuwe Ramone-bordje is vastgemaakt op een ‘veilige’ hoogte van zes meter. De enige nog levende Ramone, drummer Markey, heeft verklaard dat Joey trots zou zijn geweest als hij wist hoeveel moeite mensen doen om het bordje te ‘stelen’ in een van de drukste delen van de stad.

Peter Townsend van The Who is druk bezig met een nieuw studioalbum. Ook is er sprake van dat de band volgend jaar weer op tournee gaat.

‘Bowie: Object’ is de titel van een boek waarin David Bowie zijn persoonlijk archief opent. Dat levert veel niet eerder gepubliceerde foto’s op.  De omslag is leverbaar in diverse kleuren. De tekst zou door Bowie zelf zijn geschreven en tamelijk grappig zijn. Er komen nog meer delen. Op 11 oktober komt er ook een tribute album uit ter ere van Bowie. Er wordt aan meegewerkt door o.a. John Frusciante, Duran Duran en Devendra Banhardt. De titel is ‘We Were So Turned On’.

Vandaag uit: ‘Life Is Good’ van Jason Mraz. Er staan vier nieuwe nummers op en ‘Coyote’ van het laatste album ‘We Sing. We Dance. We Steal Things’. Alle uitvoeringen zijn live.

De jubileumuitvoering van ‘The Wall’ door Roger Waters en consorten is antisemitisch, en dus discriminerend voor joden. Dat beweert de Anti Defamation League. Waters weet van niets. Hij dacht  de keiharde behandeling door Israël van Palestijnen op de Westbank aan de orde te hebben gesteld. 

George Michael zit in Suffolk nog steeds in de bajes over z’n zonden na te denken. Als hij zich goed gedraagt en niet te hard huilt, mag hij over twee weken al weer naar huis. Zonder wiet en ander genot valt het echter niet mee achter de tralies. Paul McCartney heeft George een brief van twee kantjes geschreven vol goede raad. Sir Paul werd ooit in Tokyo betrapt met marihuana, en heeft toen één nacht in een cel doorgebracht. Dat is kennelijk voldoende om de wijsneus uit te hangen.

Stax Records brengt op 9 november een reissue uit van een legendarische sessie met Albert King en zijn ‘discipel’ Stevie Ray Vaughan, opgenomen op 6 december 1983 in een Canadese tv-studio. Het gaat om een DeLuxe two-disc CD/DVD met als bonus drie niet eerder uitgebrachte opnamen. Stevie Ray Vaughan stortte twintig jaar geleden op de terugreis na een concert neer in de mist – een echte rock & roll dood. Albert King stierf in 1992 aan een hartaanval.

Hans Theessink heeft in zijn tweede vaderland Oostenrijk de Amadeus Award gekregen, de hoogste muzikale onderscheiding die het land kent. Theessink won in de categorie jazz/world/blues.

Het nieuws dat de 100 Club in Londen moet sluiten, is in Engeland ingeslagen als een bom. In deze club ging indertijd de punk van start. Op Facebook is nu een actie op gang gekomen onder de naam Save The 100 Club. In no time was er 10.000 pond binnen. Maar er is meer nodig. Eind november moet er een half miljoen pond binnen zijn om deze muziekhistorisch belangrijke club van de ondergang te redden.

Het nieuwe album ‘Come Around Sundown’ van de Kings Of Leon komt volgende week uit. Het is een minder vrolijke plaat dan ‘Night’ waarmee de heren twee jaar geleden internationaal doorbraken. De nieuwe sound wordt omschreven als ‘darker and grungier’.

Keith Urban brengt op 16 november zijn achtste studio-album ‘Get Closer’ uit. De fans mogen uitkiezen welke hoes ze het liefste zien. Foto rechts: Urban, zittend op een bed, waarbij hij kijkt alsof hij is betrapt op iets dat beter niet het daglicht kan zien. Of foto links: Urban houdt de arm van een vrouw vast. Heeft hij haar onthoofd?     

Tekst: Sjoerd Punter


1 Trackbacks/Pingbacks

  1. In De Schijnwerpers (13 augustus) / | Weken zwanger 17 08 10

Your Comment