RSS

JJ Grey & Mofro – Georgia Warhorse

 

 

“Georgia Warhorse” is het vijfde album van deze band uit Florida (De vinyl plaat “The Choice Cuts” daargelaten, want dat is “slechts” een verzamelaar aangevuld met de Van Morrison cover Tupelo Honey). Mijn gevoel geeft aan dat deze band binnen ons land nog niet op zijn juiste waarde wordt ingeschat. Niet dat JJ Grey en de zijnen daar wakker van liggen, want hun opmars binnen Amerika en Canada lijkt nog lang niet uitgeraasd. Het live geluid van deze band is werkelijk fenomenaal te noemen. Een bootleg registratie, gemaakt in Augustus 2007 in Skipper’s Smokehouse, verraadt de werkelijke kracht van deze band. Hun rauwe uitbundige americana met vette blues elementen zoekt onvermoeid naar onverkende territoria. Bühnepersoonlijkheid, zanger, componist en frontman drukt zijn stempel meedogenloos, maar met charme, op het broeierig geluid van “Georgia Warhorse”. 

 

Elf gepassioneerde nummers die wederom vindingrijk spelen met invloeden uit soul, funk, gospel en blues. De Georgia Warhorse blijkt de benaming te zijn van een bijna onverwoestbare sprinkhanensoort. Het beestje is veerkrachtig evenals de gretigheid van JJ Grey en zijn muziek. Compositorisch heeft JJ Grey ditmaal assistentie gehad van Angelo Petraglia (Kings of Leon) en Chuck Prophet. Daarnaast, en wellicht opzienbarend, is de zang van reggae ster Toots Hibbert. (Ik kende hem niet, maar het schijnt een muzikale held te zijn van JJ Grey) De plaat swingt, bruist en blaast energie als nimmer te voren. Afsluiter Lullaby bood gelegenheid om uitbundig samen te spelen met de voortreffelijke slide gitarist Derek Trucks. Tijd dat deze Amerikanen ons komen bezoeken, en de doel van hun missie verder komen toelichten. Topplaat!

www.mofro.net
www.myspace.com/mofroband
www.alligator.com/index.cfm?section=artists&artistID=155
 

(Rein van den Berg)


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  JJ Grey & Mofro stonden met dank aan Jan Jansen op het Roots@Roepaenfestival van Roepaen Ottersum ism Real Roots Cafe op het buitenpodium en het was een geweldig optreden. Jammergenoeg weet Nederland deze band nog niet op zijn waarde te schatten.

 2. Martin #
  2

  Toots Hibbert is de leider van de geweldige ska- en raggaeband Toots & The Maytals. Ze debuteerden in 1963 (toen nog als The Maytals) en maakten sindsdien meer dan 20 albums.

 3. CUJO #
  3

  Dit is blanke soul (zwarte soul is vijfendertig jaar geleden reeds ten grave gedragen) van een duizelingwekkend hoog niveau. In een rechtvaardige wereld (bestaat die?) was dit een superster. Dringend op een podium in de lage landen gewenst.

 4. SWA #
  4

  JJ Grey & Mofro stonden in 2007 op Moulin Blues, Ospel. Prachtig concert ..Your Comment