RSS

Charlie Louvin – Hickory Wind: Live at the Gram Parsons Guitar Pull

The Louvin Brothers was een Amerikaans countrymuziekduo, dat gevormd werd door de broers Ira en Charlie Loudermilk. Hun muziek kenmerkte zich vooral door de grote invloed van hun baptistische geloof en het gebruik van close harmony. De muzikale carrière van de broers nam in de jaren veertig zijn aanvang in de gospelmuziek. In 1955 scoorden zij hun eerste hit met When I Stop Dreaming. Andere grote hits van het duo waren onder meer Cash On The Barrel Head en If I Could Only Win Your Love. Waarschijnlijk door Ira’s drankmisbruik of door zijn opvliegende karakter besloten de broers om in 1963 solo verder te geven.

Zij gaven hun laatste concert op 18 augustus 1963 in Illinois. Op 20 juni 1965 kwamen Ira en zijn vrouw om bij een auto-ongeluk in Jefferson City in Missouri. Na een serie optredens in Kansas City waren zij op weg naar huis. Charlie bracht zijn debuut “Tragic Songs of Life” in 1956 uit. Met enige regelmaat zong hij tot en met 1974 zeer verdienstelijke albums vol. Daarna was het, met alleen een lp in 1982, uiterst stil rondom Charlie Louvins muzikale carriere, die hij vanaf 2007 weer kleur gaf met de cd’s : Charlie Louvin, Live at Shake It Records, Ships to Heaven en Sings Murder Ballads and Disaster Songs. De inmiddels 83-jarige Charlie Louvin kreeg dit jaar na een bezoek aan zijn arts te horen dat hij een van de meest kwaadaardige vormen van kanker, aan de alvleesklier had. Op 22 juli onderging hij een operatie, waarvan hij momenteel thuis aan het herstellen is. “Hickory Wind: Live at the Gram Parons Guitar Pull” is een prachtige live opname  uit 2009. Charlie Louvin was uitgenodigd om op het jaarlijks terugkerend festival ter ere van Gram Parsons te spelen. Als negen jarig jongetje zag en hoorde Gram op 22 februari 1956  voor het eerst The Louvin Brothers. Het duo speelde destijds in het voorprogramma van Elvis Presley. In 1968  bracht Gram The Byrds tot The Christian Life en nam daarna solo en met Emmelou Harris songs van Ira en Charlie Louvin op.

Met een krakende stem vertolkte Charlie Louvin vorig jaar tijdens de show in Parsons vroegere woonplaats Waycross de liedjes met een huiveringwekkende intensiteit. De bejaarde countryster heeft er zin in en brengt dan ook een gevarieerde set aan liedjes ten gehore zoals Wreck on the Highway (Dorsey M Dixon), I Still Miss Someone (Johnny Cash) en Workin’ Man Blues (Merle Haggard). De uitvoeringen zijn van een tijdloze schoonheid, niet in het minst dankzij het gitaarspel van Ben Hall. Uiteraard mogen de hits van The Louvin Brothers niet ontbreken. Een van de hoogtepunten van de show is het moment, dat de veteraan het aanwezige publiek trakteert op een bezielende versie van Hickory Wind. Het door Gram Parsons geschreven nummer heeft Charlie speciaal voor deze avond ingestudeerd en voert deze dan ook vol overgave en toewijding uit. Tussen de prachtige vertolkingen ontpopt hij zich tevens als een interessante verhalenverteller met achtergrondinformatie over enkele Louvin Brothers liedjes en de anekdote over Jim Reeves, die het liedje If You Love Me, Stay Away opgenomen zou hebben als hij niet  verongelukt was. Kortom: Deze ongepolijste live cd bevat een sfeervol optreden van Charlie Louvin. Een plaat die prettig wegluistert en mooi dient als opwarmertje voor Louvins nieuw cd-werk, dat eind september uitkomt.

www.charlielouvin.net
www.myspace.com/officialcharlielouvin

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Marcel #
    1

    Heb ‘m een paar jaar terug in Londen gezien. Een heerlijk rammelend optreden (overigens gefilmd door de BBC), samen met The Handsome Family en leden van Blanche. De bassist die destijds bij Blanche speelde, moest bij Charlie invallen. En nu speelt hij in de Dead Weather, met Jack White….

    Overigens na het optreden even met Charlie gesproken: superaardige man!Your Comment