RSS

Chris Brecht & The Dead Flowers – Dead Flower Motel

Sommige riffs zijn zó magnifiek dat ze tot in lengte van dagen in mijn geheugen staan gegrift. You Really Got Me van de Kinks, Whole Lotta Love van Led Zeppelin, Voodoo Chile (Slight Return) van Jimi Hendrix of het ronduit magistrale Alright Now van de Free, de riffs zijn onverwoestbaar. Als er evenwel een leerstoel voor riffologie zou worden ingericht, is er wat mij betreft maar één nog levende gegadigde die daar zonder discussie aanspraak op kan maken: Keith Richards. Voorbeelden van gloeiend hete riffs in overschot: Satisfaction, Honky Tonk Women, Jumpin’ Jack Flash en ga zo nog maar een week door.

Na het horen van Dead Flower Motel, de tweede cd van Chris Brecht & The Dead Flowers, verdenk ik de sympathieke Texaan en zijn kompanen ervan dat ze wel héél goed naar de Stones hebben geluisterd. Zo is er uiteraard de naam van de band die openlijk verwijst naar een song van Jagger en Richards. En er is gitarist Scott Davis die vóór zijn ontbijt vermoedelijk drie kwartier lang in de getaande huid van Keef kruipt om hem eens flink van jetje te geven op zijn elektrische gitaar.

Gelukkig voegen Chris Brecht & The Dead Flowers daar nog een uiterst zwierige mix van americana en altcountry aan toe (denk aan Wilco, Uncle Tupelo, Son Volt, Blue Rodeo) zodat Dead Flower Motel aanzienlijk meer is dan het zoveelste plaatje van de zoveelste Stones-epigonen. Steelgitarist Ricky Ray Jackson tilt een toch al puike altcountrysong als Witch’s Curse nog een niveau hoger, Wish You is ‘Wilco meets Chris Brecht’ en in Not Where You Are en You Been Livin’ komen de geesten van Keef en de Byrds tot leven en klinkt Chris Brecht als een lichtverkouden versie van de bijna vergeten Lee Clayton (luister naar diens Naked Child en je begrijpt wat ik bedoel).

Dead Flower Motel is een uitermate fijn plaatje dat harde realiteit én poëzie biedt: ‘My dreams are born like night trains / I look at you and my heart drains / I was only watching you in trance / Ain’t that the best kind of romance’.

www.deadflowermotel.com

www.chrisbrecht.com


Your Comment