RSS

Tracy Bonham – Masts Of Manhatta

 

Voorbestemd om als klassiek violiste de kost te verdienen, ontving zangeres/tekstschrijfster Tracy Bonham op negenjarige leeftijd reeds vioolonderricht. Een paar jaar nadien deed ze met haar viool onder de arm haar intrede op de Universiteit van Zuid-Californië. Vervolgens verandert ze van richting om uiteindelijk op het Berklee College van Muziek de jazz- en zanglessen te volgen. Lang houdt ze het daar niet vol. Tracy is aangestoken door het rockvirus, verhuist naar Boston en begint op te treden in het clubcircuit. Na een ep te hebben uitgebracht, debuteert ze in 1996 met het album The Burdens Of Being Upright dat inslaat als de spreekwoordelijke bom. Maarliefst een half miljoen exemplaren gaan over de toonbank en twee Grammy nominaties zijn haar deel. Terwijl in de jaren daarna de verkoopcijfers van haar albums drastisch teruglopen, stijgt de waardering van vakbroeders en critici.

Voor de realisatie van haar laatste album Masts Of Manhatta trok Tracy drie jaar uit. Een periode waarin ze in Woodstock inspiratie opsnoof en talrijke oefensessies organiseerde. Op dit album, opgenomen door producer Ken Rich in Brooklyn, New York, is ruim baan gemaakt voor de vocale, instrumentale en compositorische talenten waarover Tracy zo ruimschoots beschikt. Het klankbeeld is veelal akoestisch met daarbinnen veel ruimte voor een scala aan invloeden die variëren van pop tot jazz en van klassiek tot cabaret en vaudeville. Opvallend daarbij is het prachtige spel van Tracy en haar begeleiders op de diverse strijk- en snaarinstrumenten. Een welhaast barokke sfeer stijgt op in fraaie intro’s en goed gedoseerde tegenmelodieën. Niet dat daardoor het totale geluid topzwaar wordt, want de open opnames zorgen voor een optimale transparantie. De liedjes ademen een soort vanzelfsprekende rust uit waardoor elk muzikaal detail uitgelicht wordt.

Naast de strijkers is er een hoofdrol weggelegd voor de elastieken ritmesectie, bestaande uit Andy Borger op drums en bassist Tim Lunztel, en het fraaie gitaarwerk van Smokey Hormel. Deze mannen tonen dat ze met een goede timing en een dienstbaar ego heel sterke troeven in handen hebben. De vele lagen waaruit het repertoire op dit album bestaat, maakt het tot zo’n cd waar de liefhebbers van intelligente en smaakvolle liedjes royaal mee uit de voeten kunnen. Voor het echt grote publiek zal waarschijnlijk juist die gelaagdheid de reden zijn om deze cd links te laten liggen. Wie zich wel de moeite getroost energie in dit album te steken, zal deze investering met royale rente terugbetaald krijgen.

 

www.tracybonham.com

www.myspace.com/traceybonham

(Koos Gijsman)


Your Comment