RSS

Monument Voor Het Genie Shel Silverstein

Sportief was hij zeker niet. Hij was het jongentje dat aan de kant stond. En dansen, daar deed hij ook al niet aan, want hij struikelde toch maar over zijn benen. Bij de meiden op school was Shel Silverstein uiteraard niet populair. De man die zich later zou ontplooien als een geniaal multi-talent, onder meer als schrijver van fantastische popsongs, vond het gebrek aan belangstelling voor zijn persoon helemaal geen probleem. “Gelukkig maar dat de meiden mij niet zagen staan”, verklaarde hij in een interview. “Zodoende kon ik me storten op schrijven en tekenen.” En dat deed Silverstein met volle overgave vanaf zijn vijfde. Hij zou bekend worden als singer-songwriter, componist, dichter, cartoonist en schrijver van kinderboeken die in twintig talen werden vertaald. Miljoenen kinderen over de hele wereld smulden van de fantasierijke vertelsels. Maar goed dat ze niet wisten dat ‘oom’ Silverstein er uitzag als een seriemoordenaar, diep in de kraag van zijn jas weggedoken, een duistere blik onder gefronste wenkbrauwen.

In muziekkringen is Shel Silverstein vooral bekend als de man achter Dr. Hook & The Medicine Show en auteur van goed bekkende songs zoals de supersmartlap ‘Sylvia’s Mother’. Hij schreef ook vele hits voor anderen, zoals ‘A Boy Named Sue’ voor Johnny Cash en ‘One’s On The Way’ voor Loretta Lynn. ‘The Ballad Of Lucy Jordan’, vooral bekend door de uitvoering van Marianne Faithfull, is eveneens een product van de pen van Silverstein. Zijn teksten zijn uit duizenden te herkennen: steeds to the point, verraderlijk simpel ogend maar toch een schot in de roos. Silverstein verstond de kunst om met een minimaal aantal woorden een maximaal resultaat te bereiken, veelal met een ironische ondertoon. Als er iemand was die doeltreffend kon schrijven, was het wel Silverstein.

Elf jaar na zijn overlijden is door Sugar Hill Records het album ‘Twistable Turnable Man’ uitgebracht, ‘a musical tribute to Shel Silverstein’.Het is een zeer gevarieerde productie geworden, met aan de ene kant oude meesters als Kris Kristofferson en Bobby Bare. De laatste levert een prachtige vertolking af van ‘A Living Legend’. Zijn aanpak ‘What If’ is daarentegen alleen geschikt voor beluistering door lezeressen van de Libelle. Maar er is op dit album ook plaats voor modernere namen als ‘My Morning Jacket’(aanwezig met twee Silverstein-songs), Mr. Dog, Todd Snider en de Boxmasters. De klassieker ‘A Boy Named Sue’ wordt door Todd Snider overtuigend neergezet, terwijl Dr. Dog ‘The Unicorn’ (ooit het handelsmerk van de Irish Rovers) stevig onder handen neemt. ‘Sylvia’s Mother’ wordt door de Boxmasters omgetoverd tot een onweerstaanbaar up-temponummer, waarbij het onmogelijk is de voeten stil te houden.

Dit album is een goed initiatief van Sugar Hill Records. Een monument voor een man die we niet moeten vergeten. Duizenden singer-songwriters die economy class over de wereld vliegen kunnen nog heel wat leren van Shel Silverstein, de man die geboren werd met een pen van goud en de scherpe blik van een roofvogel.

 

Tekst: Sjoerd Punter       


0 Comments Add Yours ↓

  1. patrickvansante #
    1

    Daddy What If wordt op deze tribute cd gezongen door Bobby Bare Jr. in een duet samen met zijn dochtertje. Zo zong Bobby Bare Jr. dit nummer vroeger ook op het podium met zíjn vader, wat een Grammy nominatie opleverde. De cirkel is dus a.h.w. rond. Ik lees geen Libelle, wel altcountryforum.nl en hoewel mierzoet, vind ik dit het mooiste liedje van de cd!De tribute cd is geproduceerd door Bare jr. en sr.!


1 Trackbacks/Pingbacks

  1. The Little Boy and the Old Man | Jokezelf 22 09 14

Your Comment