RSS

Ola Belle Reed – Rising Sun Melodies

Liefhebbers van bluegrass, samen met old timey een van de meest authentieke vormen van country, kennen haar natuurlijk al langer dan vandaag: Ola Belle Reed, in 1915 geboren als Ola Wave Campbell, een van de dertien kinderen van het muzikale echtpaar Ella May Osborn en multi-instrumentalist Arthur Campbell. Moeder zong liedjes in de traditionele Appalachian stijl, vader was een multi-instrumentalist die naast het bezwangeren van zijn echtgenote ook zeer bedreven was op fiddle, gitaar, banjo en orgel.

Dat de appel niet ver van de spreekwoordelijke boom valt, werd in het geval van Ola Belle al heel snel duidelijk. Als klein meisje leerde ze gitaar en banjo te spelen en na een doortocht in ontelbare groepjes, stapte ze in 1936 in de North Carolina Ridge Runners en begon ze aan een professionele carrière die pas stopte toen ze in 1987 een beroerte kreeg. Ze stierf in 2002. Haar songs werden onder meer gecoverd door Marty Stuart, Del McCoury en Tim O’Brien.

Acht jaar na haar overlijden verschijnt er bij het unieke label Smithsonian Folkways een fraai eresaluut aan Ola Belle Reed. Op Rising Sun Melodies staan elf geremasterde nummers die eerder in een ietwat rudimentaire vorm te horen waren op My Epitaph (1976) en All In One Evening (1978) en acht onuitgebrachte songs die live werden opgenomen op de Smithsonian Folklife Festivals tussen 1972 en 1976. die doorgaans een warme blijk geven van haar betrokkenheid bij de werkende klasse.

Een van de mooiste nummers op deze absolute aanrader (Smithsonian voegt bij dit album ook nog eens een fraai boekje van 40 pagina’s) is I’ve Endured, een song die leven en werken van Ole Belle Reed perfect samenvat: ‘I’ve Worked for the rich / I’ve lived with the poor / I’ve seen many a heartache / There’ll be many a more / I’ve lived, loved and sorrowed / Been to succes’s door / I’ve endured, I’ve endured / How long can men endure.’

www.myspace.com/olabellereedfamily

www.folkways.si.edu


Your Comment