RSS

Kim Beggs – Blue Bones

De Canadese singer-songwriter Kim Beggs veroverde mijn hart in 2006 met haar tweede album Wanderer’s Paean, een plaat die de draad oppikt waar Nancy Griffith hem heeft laten vallen. Even simpele als sterke melodieën, teksten die volop de mogelijkheid bieden om jezelf of anderen mee te vereenzelvigen zonder een gooi te doen naar de Nobelprijs voor literatuur, en bovenal een stem die zich ergens ophoudt tussen meisjesachtige argeloosheid en vrouwelijke verleiding.

Daarna werd het – veel te lang – stil rond Kim, ondanks het feit dat Wanderer’s Paean haar  behalve de Canadian Folk Music Award en een nominatie voor de Western Canadian Music Award ook nog eens de Porcupine Award for Find of the Year opleverde. Onderweg blijkt iemand die ‘find of the year’ te zijn kwijtgeraakt en de persoon in kwestie dient zich daarvoor kapot te schamen.

Gelukkig hebben de mensen van Black Hen’s Music wél goede oren aan hun kop staan en boden zij Beggs de mogelijkheid om haar langverwachte derde album op te nemen onder de productionele leiding van rijzende ster Steve Dawson (Deep Dark Woods, Jenny Whiteley). En Blue Bones, een album waarop Beggs naast producer en Multi-instrumentalist Dawson ook nog eens de gewaardeerde hulp krijgt van Gurf Morlix, bassist Keith Lowe (Sojourners, Laura Veirs), toetsenist Chris Gestrin (Loudon Wainwright III, Ndidi Onukwulu) en drummer John Raham (Be Good Tanyas, Anna Egge), is het wachten meer dan waard.

Behalve vier zorgvuldig uitgezochte covers, waarvan met name Dylans I’ll Be Your Baby Tonight en Patty Griffins Trapeze mij bevallen, biedt Blue Bones negen nummers van Beggs die stuk voor stuk charmeren en bekoren. Door de fraaie countrymelodieën waarop Beggs een patent lijkt te hebben en die meer dan een zweem van de Appalachian style vertonen, door de uitgebalanceerde arrangementen (mellotron, melodica, mandoline, weissenborn gitaar, wurlitzer orgel!), en andermaal door de innemende en volstrekt unieke wijze waarop Kim Beggs ze vertolkt. Met Mama’s Dress en Longest Dream als mijn persoonlijke favorieten.

Nu maar hopen dat we niet opnieuw vier jaar moeten wachten op een opvolger van Blue Bones want deze Canadese songstress heeft ontegensprekelijk heel wat in haar mars.

www.kimbeggs.com

www.myspace.com/kimbeggs


Your Comment