RSS

Jenny Arch – Angels In Cahoots

Op haar debuut-cd Angels In Cahoots klinkt de Amerikaanse folkzangeres Jenny Arch uit Hendersonville, North Carolina, meer dan eens als de eeneiige tweelingzus van Natalie Merchant en daar is, voor alle duidelijkheid, niks mis mee. Nou ja, zolang er iets substantieels aan het voorbeeld wordt toegevoegd. Door de voorbije decennia heen zijn we platgegooid met ontelbaar veel muzikanten die erop hoopten dat ze zich in de schaduw van hun voorbeeld(en) in de gunst van het grote publiek konden werken. En het zijn net diegenen die meer te bieden hadden dan de gemiddelde navolger die zich van de middelmaat wisten te onttrekken.

Waar Jenny Arch, die voor ze haar solocarrière begon zangeres was van de folkrockband The Hand Me Downs, over enkele jaren zal staan, is vooralsnog een vraag. Op Angels In Cahoots presenteert deze singer-songwriter in elk geval elf folksongs die in de meeste gevallen meer dan de kiem van begaafdheid in zich dragen. Zoals het weemoedige Black Barns, met mooi afgewogen cellowerk van  Aaron Coffin, de doorleefde americana van The Road Is On Fire (wat mij betreft met voorsprong het beste nummer van de cd) en het uiterst sfeervolle Worthy, een nummer dat naar mijn gevoel niet had misstaan op het laatste meesterwerk van La Merchant.

Waarmee we bij de kern van de zaak aanbeland zijn: voegt Jenny Arch iets toe aan de eerder gemaakte vergelijking met Natalie Merchant – die ze op haar MySpace-pagina overigens niet vermeldt als ‘people who I love to listen to and have saved my life on many occasions’ (Patty Griffin, Bruce Cockburn, Dar Williams, Gillian Welch en Allison Krauss noemt ze dan weer wél en ook hun schimmen passeren op dit album, zij het zeer discreet). Als je Achin’ To Flow en Night de eerste keer hoort, ben je geneigd hier ontkennend op te antwoorden. Maar nadere beluistering leert dat we hier te maken hebben met een getalenteerde muzikante die op zoek is naar een eigen stem en die op het merendeel van de elf nummers op dit album heeft gevonden. Jenny Arch? Een naam om te noteren.

www.jennyarch.com

www.myspace.com/jennyarchwrenbird9

www.myspace.com/jennyarchmusic

www.myspace.thehandmedownswebsite


Your Comment