RSS

The Charlatans – Who We Touch

Vrijwel elke muziekliefhebber heeft wel een rijtje albums in de kast staan die in tijden van nood garant staan voor een positieve impuls op de gemoedstoestand. Between 10th And 11th uit 1992 van de Engelse groep The Charlatans is zo’n album waarbij ik me direct senang voel. Het is echt een cd om de dag te beginnen met zo’n gevoel van ‘uit de weg koeien het leven is kort’. Naar mijn gevoel hebben ze het constant hoge niveau van dat album daarna nooit meer gehaald. Zeker, een aantal lekker moppies trof je altijd wel aan op hun albums, maar in zijn totaal viel het toch altijd wat tegen.

Op hun nieuwste album Who We Touch komt de uit Manchester afkomstige groep voor het eerst in 18 jaar met een album voor de dag dat over de hele linie overtuigt. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar er hangt een sfeer van anarchisme op dit album die ik sinds de begindagen van de punk niet meer tegengekomen ben. Zanger Tim Burgess moet alle zeilen bijzetten om zijn op volle toeren draaiende begeleiders op koers te houden, wat hem overigens prima afgaat. Naast een portie energie verslindende popliedjes heeft de groep ruimte gemaakt voor liedjes waarin de geesten van een vroege Pink Floyd en Brian Eno’s ambientmuziek nadrukkelijk rondwaren.

Het prettige van het repertoire op dit album van The Charlatans is dat ze over de hele linie op de proppen komen met fraaie melodielijnen en pakkende refreinen waarbinnen stuwende gitaren en florerende synthesizers elkaar tot grote hoogte voeren. Waar in het verleden hun albums nogal eens leden aan kwalitatieve dieptepunten, is daar nu geen sprake van. Who We Touch is in mijn ogen dan ook de eerste volwaardige opvolger van Between 10th And 11th en zal dan ook de komende periode door mij binnen handbereik gehouden worden.

www.thecharlatans.net
www.myspace.com/thecharlatans

 

(Koos Gijsman)


Your Comment