RSS

Mavis Staples – You Are Not Alone

 

Halverwege de jaren zestig. In de huiselijke entourage van mijn familie word ik ruw gewekt uit de roze droom van geborgenheid en welbehagen. De aanschaf van een zwartwittelevisie confronteert me via de dagelijkse nieuwsuitzending met beelden uit Amerika van de gewelddadige onderdrukking van de zwarte bevolking. Mijn kinderlijke bevattingsvermogen is te klein om de ware omvang van deze situatie te kunnen overzien. Wat blijft hangen is de naam van dominee Martin Luther King Jr. en beelden van een kerkdienst waarbij de hele zwarte kerkgemeenschap hartstochtelijk meezingt met een gospelgroep.

Ruim 45 jaar later luister ik naar een cd van Mavis Staples, het enige overgebleven lid van diezelfde gospelgroep die nog steeds actief is in de muziek. Naast de met een Emmy Award bekroonde live-cd Hope At The Hideout uit 2008 en de met Ry Cooder in 2007 opgenomen cd We’ll Never Turn Back is You Are Not Alone haar derde cd voor Anti Records. Op deze cd is Mavis een samenwerkingsverband aangegaan met Wilco’s Jeff Tweedy in wier studio The Loft de opnames voor deze cd plaatsvonden. Naast het produceren is Tweedy actief als componist van twee speciaal voor Mavis geschreven liedjes en neemt hij naast basspel en zang samen met Rick Holmstrom het gitaarwerk voor zijn rekening. Tevens zijn er belangrijke bijdragen te noteren van Wilco’s keyboardspeler Patrick Sansone, Mavis’ vaste begeleider Jeff Turmes op bas en zang, drummer Stephen Hodges en de achtergrondzangeressen van Neko Case.

Met haar legendarische stemgeluid gaat Mavis haar begeleiders voor in een eredienst aan de zwarte muziek. Naast Tweedy’s bijdragen zingt ze twee liedjes van wijlen haar vader Roebuck ‘Pops’ Staples, traditionele gospelliedjes en een aantal covers van musici als Allen Toussaint, Randy Newman, Little Milton en Reverend Gary Davis. Tweedy’s grote verdienste is dat hij de productie opvallend kaal heeft gehouden. Uiteraard zijn er momenten waarin het collectief losgaat, maar ook dan is de balans tussen Mavis’ zang en de instrumenten optimaal. Hierdoor wordt eens te meer benadrukt dat de nu 71-jarige zangeres samen met jazzicoon Abbey Lincoln de traditie van de grote vijftiger jaren vocalistes in ere houdt.

Op het gevaar af sentimenteel te klinken wil ik niet verhullen dat het beluisteren van You Are Not Alone voor mij niet alleen een muzikaal maar zeker ook een emotioneel hoogtepunt van dit jaar is. Naast de verkiezing van Obama als eerste zwarte president van Amerika onderstreept Mavis met deze cd op muzikale wijze dat het Kwaad door solidariteit overwonnen kan worden. Een constatering die me ook nu op latere leeftijd nog steeds gelukkig maakt als een kind.

 

www.mavisstaples.com

www.myspace.com/mavisstaplesmusic

(Koos Gijsman)


Your Comment