RSS

Diftong – Heart In A Jar

Als kind verslond Hans Willers, net als miljoenen anderen, de indianenverhalen van Karl May. De muziek van Neil Young werd hem met de paplepel ingegoten door zijn zus. Sinds hij als puber de klanken hoorde van de lp “After The Goldrush” met Youngs wankele stem, de furieuze gitaarsongs en trage countryfolk liedjes had Hans belangstelling voor de Amerikaanse muziek met een rafelig randje. Hij heeft inmiddels een behoorlijke weg afgelegd in de muziekwereld. In de jaren ‘80 was hij bassist in de new wave groep Modern Management. Hierna heeft hij nog in diverse andere bandjes gezeten, alvorens hij vanaf 1996 met JD Decker het americanaduo The Understate Men ging vormen. Het tweetal is zowel op het podium als op de plaat nog steeds actief.

Onder de artiestennaam Diftong debuteert hij in 2007 met de solo-cd “Robot vs Totempole”. Onlangs mocht ik van de in Veenendaal woonachtige rasmuzikant zijn nieuwe album “Heart In A Jar” ontvangen. Een goudeerlijke plaat met kwaliteitsmuziek die prettig in het gehoor ligt, maar nergens te makkelijk is. Een avontuurlijk en sfeervol album met een variërende stijl van moderne folk, altcountry en folkrock.  Naast de karakteristieke stem van Diftong en de klanken van zijn akoestische gitaar laat hij op “Heart In A Jar” ruimte voor andere muzikanten zoals Pepijn van Lammeren, Peter Curtiss en Arjen Leendertz. In muzikale pareltjes als Hot-shot Superstition en Van Gogh’s Indian Summer hoor je een caleidoscoop van sprankelend banjospel, pianomotiefjes en de fijnzinnige sound van een contrabas. In het dynamische nummer Babel wordt er door Diftong en zijn hulptroepen een tandje bijgezet. De elektrische gitaren zwellen aan maar het geheel blijft prima in balans.

Op “Heart In A Jar” wordt hij vocaal ondersteund door de uitstekende zangeressen Marit Willers, Eva Kokken en Wineke van Lammeren. Laatstgenoemde schittert met haar klassiek geschoolde stem in Longing For Water en Travel Plans. Muziek van betoverende schoonheid. “Heart In A Jar” van Diftong is dan ook een interessante, on-Nederlands klinkende plaat, voorzien van een uitvouwbare hoes met alle teksten. Een cd met twaalf geïnspireerde liedjes voor mensen die wel eens iets anders willen eten dan boerenkool met worst.

Toerdata: 

Op het podium is Diftong een singer-songwriter met zijn gitaar en zijn banjo. In november zijn er een drietal shows gepland, samen met Berlijnse zangeressen.

  3 november: Diftong en Julia A. Noah: Cafe de Overkant, Wageningen

23 november: Diftong en K.C. McKanzie: Lokaal Vredebreuk, Den Haag

24 november: Diftong en K.C. McKanzie: Billabong, Nijmegen

Diftong – Travel Plans (audio file) 

 

 

www.diftong.nl

www.myspace.com/diftong

http://www.cdbaby.com/cd/diftong2

 

 

 

  

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment