RSS

Coco Robicheaux – Revelator

New Orleans bluesman Coco Robicheaux, in 1947 geboren als Curtis John Arceneaux en al sinds zijn dertiende actief in de sprankelende muziekscene van the Big Easy, debuteerde in 1965 met een plaatje dat op de nodige lof mocht rekenen in zijn directe omgeving, maar dat door de buitenwereld nauwelijks werd opgemerkt. Het weerhield Robicheaux er niet van zich vol overgave in de muziekwereld te storten, die zich gedurende de eerste jaren van zijn loopbaan vooral beperkte tot de clubs in de legendarische Bourbon Street.

Bijna dertig jaar na zijn officiële eersteling verbaasde Robicheaux de wereld met het overweldigende Spiritland. Sindsdien volgden er vijf albums waarvan met name het in 1998 verschenen Louisiana Medicine Man indruk maakte. En nu is er, na een korte stilte van twee jaar, een nieuw album: Revelator. Op dit album houdt Robicheaux de geest van de blues springlevend, maar in tegenstelling tot zijn oudere werk kiest hij hier in het merendeel van de nummers voor het ‘spoken word’. De (achtergrond)zangpartijen worden hoofdzakelijk door de lichtjes geweldige Irene Sage verzorgd en die doet dat met zoveel klasse dat je de zang van Robicheaux geen seconde mist. Luister naar Time Has Come Today, Fortune Teller en titeltrack Revelator en je weet genoeg.

Naast bluesinvloeden, waarbij met name de schitterende gitaarpartijen van Dave Easley (elektrische gitaar, pedal steel, banjo, orgel, elektrische basgitaar) in het gehoor springen (de cover van Jaggers Memo From Turner en Crossroads!), bulkt Revelator van de zwoele, zweterige nachtclubjazz. In songs als Avatar, Magic Man en het grootse Freedom And God zorgen saxofonist Tim Green en bassist James Singleton voor een heerlijk duistere ambiance die mij – weliswaar heel even – oude helden als Dexter Gordon en Ben Webster in herinnering brengt. Mensen die een beetje weten hoe mijn wereld in elkaar zit, weten dat ik zo’n compliment niet lichtvaardig maak.

www.myspace.com/cocorobicheaux

www.livebluesworld.com/profile/CocoRobicheaux


Your Comment