RSS

Richard Lindgren – Memento 1994 – 2010

Een uitgave als deze box met drie cd’s van de Zweedse zanger-liedjesschrijver Richard Lindgren vervult mijn hart met een warme gloed. Best of + rare & unreleased luidt het bijschrift van dit verzamelwerk en vooral dat ‘best of’ kunt u gerust letterlijk nemen. Het cd-boekje voldoet ruimschoots aan alle randvoorwaarden, met een gloedvol voorwoord van zielsverwant Mary Gauthier en veel verhalende details over het repertoire. Richten we ons thans op de liedjes die op dit drieluik verzameld zijn. Die zijn stuk voor stuk van het hoogste niveau. Richards liedteksten zijn een fraai voorbeeld van hoe alledaagse gebeurtenissen in de schrijvershanden van een genie kunnen uitgroeien tot de allermooiste poëzie. Richards minimale stembereik weerhoudt hem er niet van het maximale aan diepgang uit zijn liedjes te peuteren dankzij zijn volslagen authentieke voordrachtskunst.

Hier is een door het leven gelouterde artiest aan het woord die onder alle extreme omstandigheden altijd zichzelf gebleven is. Naast een aantal lessen in het overleven trakteert Richard ons op een aantal formidabele liefdesliedjes waar zelfs de hardst gestaalde ziel niet tegen opgewassen is. Hoewel de Zweedse instrumentalisten die zijn liedjes bevolken, beslist niet onder doen voor hun Amerikaanse collega’s, zetten toch vooral die momenten waarop Richard enkel zichzelf op de gitaar begeleidt, de tijd stil. Nu heb ik toch het afgelopen jaar menig album in het zanger-liedjesschrijvergenre voorbij horen komen, maar de staat van ontroering die deze box bij mij teweegbrengt, ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Geschikt voor de jaarlijst. Voor minder doe ik het beslist niet!

www.myspace.com/richardlindgren

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. arjan post #
    1

    Dit is zeker een album voor de jaarlijsten. Een van de mooiste albums tot nu toe in dit jaar. Fans van Leonard Cohen, Tom Waits, Andi Almqvist moeten dit zeker checken! Vette aanrader.

  2. Schiedammer #
    2

    Van die drie cd’s is inderdaad een aardig cd’tje te compileren.