RSS

Thea Gilmore – John Wesley Harding

Waarom zou ik me beperken tot het opnemen van één Dylan-song als ik een heel album kan coveren, moet Thea Gilmore gedacht hebben toen ze op een mooie dag samen met echtgenoot, multi-instrumentalist en producer Nigel Stonier de studio binnenstapte. Minder dan een week later was haar versie van John Wesley Harding, een van de vele hoogtepunten uit het repertoire van de oude meester, een feit. En hoewel Gilmore er niet in slaagt het origineel uit 1967 te doen verbleken (het is trouwens de vraag of dat haar bedoeling was), haar interpretatie van Dylan’s proefstuk blijft vanaf de opener tot en met de afsluiter keurig overeind, wat op zich al een lovenswaardige prestatie is.

Op Songs From The Gutter (2005) heeft Gilmore zich al overtuigend over I Dreamend I Saw St Augustine ontfermd en dat nummer wordt hier nog eens grondig opgepoetst, met uitstekend gitaarwerk van Stonier en Robbie McIntosh (The Pretenders, Paul McCartney, Kirsty MacColl) als surplus. Die twee zorgen ook voor extra verfraaiing op All Along The Watchtower, een nummer dat zijn definitieve overjas kreeg aangemeten door Jimi Hendrix maar dat het ook best lijkt te stellen met het colbertje dat Gilmore hem hier aanreikt.

Dear Landlord en I Pity The Poor Immigrant, tot nader order mijn favoriete cover van dit nummer, bewijzen niet alleen ten overvloede dat Dylan zich als 26-jarige songschrijver op eenzame hoogte bevond, maar ook dat Thea Gilmore een van de betere Britse zangeressen van het moment is. Wat ze met haar warmhartige uitvoering van I’ll Be Your Baby Tonight nog eens nadrukkelijk in de verf zet.

Puristen zullen dit plaatje wellicht geen minuut aandacht gunnen, maar puristen hebben doorgaans ongelijk. Dat heeft de geschiedenis al tot in den treure bewezen. En dat doet Thea Gilmore’s hommage aan John Wesley Harding ook. Met een luide maar prachtige stem.

www.theagilmore.net

www.myspace.com/theagilmore


3 Comments Add Yours ↓

 1. jur #
  1

  Bob dylan is zeker geen favoriet van mij, maar dit is een uitstekenden cd
  dankzij deze cd heb ik ook ouder werk van haar leren kennen
  ik vind haar een geweldige zangeres!

  ps
  dat is het leuke van dit soort sites, je ontdekt zoveel nieuws

 2. 2

  @ jur: Luister zeker eens naar het hier aangehaalde ‘Songs From The Gutter’, ‘Liejacker’ en ‘Murphy’s Heart’, drie albums die volgens mij haar beste werk bevatten.

 3. 3

  Dylan op z’n best : verteller, schilder, dichter, loner tegelijkertijd.

  j.w.harding zal de geschiedenis ingaan als masterpiece.

  Het mooie van Gilmore : niet proberen te begrijpen maar proberen aan te voelen.

  Wat ik zou willen weten : welke verhalen van Tsjechow liggen aan deze prachtsongs ten grondslag ? Pleas let me know !!!Your Comment