RSS

Donal Hinely – The Famous Rocket Cage

De toevloed van goede cd’s is de laatste tijd niet te stuiten, zodat het kan gebeuren dat sommige plaatjes onder de voet worden gelopen terwijl ze eigenlijk best de moeite waard zijn. Een van die slachtoffers van het immer uitdijende aanbod is The Famous Rocket Cage, het zesde album van singer-songwriter Donal Hinely. Het plaatje is al sinds een maand of twee niet van mijn iPod te branden, maar om de een of andere reden is het nog niet aan bod gekomen.

Daar moet ik dan maar eens komaf mee maken want Hinely bewijst ook nu weer een begiftigd songschrijver te zijn wiens americana inhoudelijk en muzikaal aansluiting vindt bij het ongepolijste werk van Steve Earle, Joe Ely en Phil Cody. Een bijkomende referentie is te vinden in wat je met enige welwillendheid de postpunk zou kunnen noemen. Niet omdat Hinely ervan houdt de volumeknop open te draaien en Ramonesgewijs loos te gaan, maar omdat bijvoorbeeld de titeltrack en songs als Five Bucks en Loudmouth een soortgelijk gevoel uitademen.

Daar staat tegenover dat Hinely met Saint Pauline, de ‘guilt song’ When The Shouting Is Over en het liefdevolle July, een prachtlied over het snel voorbij vliegende leven (‘Some try to hold on / To what’s left of July / With a misguided trust and faith’), met hetzelfde gemak een klassieke folk- of countryballade uit zijn mouw schudt.

Op The Famous Rocket Cage kan hij ook nog eens rekenen op het meesterschap van onder meer Will Kimbrough, Viktor Krauss en David Mead. Hun bezielde bijdragen doen het vakmanschap van deze onderbelichte songschrijver precies de eer aan die hij verdient.

http://donalhinely.com

www.myspace.com/donalhinely

www.facebook.com/pages/Donal-Hinely/59754236302


Your Comment