RSS

Diversen – Johnny Boy Would Love This…/A Tribute To John Martyn

Mochten we eerder dit jaar tribute albums aan het adres van Bob Dylan en Buddy Holly begroeten, deze maand is het de beurt aan wijlen John Martyn. De Engelse bard kreeg ik voor het eerst in mijn vizier toen hij begin 1969 het lied Dusty zong op een verzamelplaat van het Engelse label Island. Direct al maakt Martyn deel uit van een groep Engelse jonge muzikanten die traditionele Engelse volksmuziek in meer of mindere mate mengt met invloeden uit de pop- en rockmuziek. Na verloop van tijd nam de experimenteerdrift steeds meer ruimte in binnen het repertoire van John. Spannende langgerekte jazzy geluidsbeelden in combinatie met folky liedjes bezorgden hem gedurende zijn hele carrière een groep hondstrouwe fans. Dat Martyn ook als liedjesschrijver een van de allergrootste was, wordt opnieuw bevestigd op dit kloeke dubbelalbum.

Artiesten als Vetiver, Judie Tzuke, David Gray, The Swell Season, Phil Collins, Robert Smith, Snow Patrol en Beth Orton behandelen Johns liedjes met alle egards waardoor op een enkele uitzondering na (Lisa Hannigan!) deze hernieuwde kennismaking met Johns oeuvre bitterzoete gevoelens oproept. Zoet omdat het als liefhebber van zijn muziek fijn is deze adoratie te delen met zoveel talentvolle musici. Bitter omdat elke uitvoering, hoe fraai vertolkt dan ook, niet kan verhullen dat ik dat typische stemgeluid en dito voordracht van de Meester zelf zo afschuwelijk mis. Zonder de huidige musici tekort te willen doen vormt dit uiterst genietbare tribute album op de eerste plaats een aansporing om voorlopig maar weer eens een stapeltje klassieke John Martyn cd’s uit het archief op te duiken. De beginners onder u kan ik met name de albums Solid Air en One World extra aanbevelen. Al zijn er nog talrijke andere titels die daar nauwelijks voor onderdoen.

 

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. hans #
    1

    Goed dat John Martyn op deze manier door verschillende artiesten weer eens onder de aandacht gebracht wordt. Voor een liefhebber als ikzelf is dit overigens een overbodig album aangezien de meester zelf zijn werk veruit het beste brengt.Your Comment