RSS

Little Feat – 40 Feat – The Hot Tomato Anthology 1971 – 2011

Begin jaren zeventig gold de Amerikaanse groep Little Feat als een van de meest enerverende groepen van haar tijd. Aangevoerd door de charismatische frontman Lowell George serveerde de groep een cocktail van diverse muziekstijlen (blues, funk, rock & roll, folk, jazz en americana) die uniek in zijn soort is. Dat het tussen de overige groepsleden en George niet boterde, bleek tijdens het tweede concert in ons land in Ahoy. Vooral de controverse tussen toetsenist Bill Payne en George laaide hoog op en zorgde voor een ijzige sfeer op het podium. Een sfeer die uiteindelijk resulteerde in het vertrek van George. Op deze live verzamelbox is Lowell George alleen op schijf 1 aanwezig. De aanname dat Little Feat in die beginperiode op zijn best was, deel ik niet. Wel maakte Lowell George in die periode vocaal en als slidegitarist optimaal gebruik van stilistisch vooral aan de blues ontleende liedjes, zoals hier blijkt uit een vlammende vertolking van Apolitical Blues en klassieker Sailin’ Shoes.

De overige twee schijfjes zijn gevuld met opnames uit de late jaren ‘80 toen de groepsleden Bill Payne en de onlangs overleden drummer Richie Hayward de groep nieuw leven inbliezen. Het is een periode waarin diverse musici tevergeefs probeerde de lege plaats van George op te vullen. Zonder de prestaties van de groep in deze periode te kort te willen doen, is het evident dat dit nimmer geschied is. Wat overblijft, is een groep die ons een aantal 24-karaats liedjes uit haar imponerende repertoire voorschotelt waar de fans nooit genoeg van zullen krijgen. Vier jaar geleden waren de Hollandse fans in Paradiso getuige van een spetterend optreden van de aardig op leeftijd geraakte groepsleden van Little Feat. De ledematen mochten dan wel een stuk strammer zijn en de haartjes (indien aanwezig) flink wat grijzer, als het erop aan kwam een broeierig concert met dampende rockmuziek te verzorgen dan stonden de groepsleden nog altijd hun mannetje. Dit uiteraard tot groot genoegen van hun hondstrouwe aanhang en recente aanwas! De hoofdprijs voor de beste liveregistratie behouden we voor het dubbelalbum Waiting For Columbus. Als aanvulling op de collectie mag deze box echter natuurlijk niet in de collectie van de fans ontbreken.

 

www.littlefeat.net

 

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. hans #
    1

    The Band, Little Feat en Talking Heads behoren tot de weinige bands die tot mijn universum doordrongen. Doorgaans ga ik voor solisten maar ik maak graag een uitzondering! Feat zonder George is als knakworstjes zonder mosterd.Your Comment