RSS

RB Stone – Lonesome Traveler’s Blues

 

Iedereen kent de Amerikaanse droom. De mythe van het land der onbegrensde mogelijkheden, waar iedereen kan zijn wat hij wil zijn. RB (Roger Bennett) Stone uit Nashville heeft zijn eigen ideaalbeeld laten uitkomen. Behalve als rodeorijder en loodgieter is RB Stone ruim 25 jaar actief als veelzijdig muzikant. In ons land vrijwel onbekend. In zijn thuisland oogst hij veel waardering van collega muzikanten en speelde hij regelmatig in het voorprogramma van acts als The Marshall Tucker Band en The Charlie Daniels Band. Met Stone’s lange muzikale carriere en vijftien verschenen albums is hij het levende bewijs van iemand die het wurgend oerwoud van de muziekbusiness heeft overleefd.

Gewapend met een karakteristieke raspend stemgeluid dat af en toe referenties oproept aan John Fogerty schenkt de puike componist en gitarist RB Stone de luisteraar tien meesterlijke liedjes.  Een prachtige cd die bol staat van muzikale variëteit en scherpe, humoristische teksten.Een ronduit overtuigend rootsalbum met de sfeer van de stoffige landwegen in Texas of uit de Mississippi opgediepte Deltablues. RB Stone laat horen begaafd te zijn met de snaren van zowel de elektrische als de akoestische gitaar. Effectief en elegant of schurend, waarbij zijn soleerwerk niet opdringerig naar de voorgrond schuift. Medebepalend voor de sound van deze plaat zijn de vitale hoogstandjes op de bluesharp, waarmee hij een passend sfeertje weet te creëeren en de intensiteit die RB in zijn zangpartijen legt. Van ongehoorde schoonheid.

 

Met het stuwende ritme van een op kolen gestookte stoomlocomotief gaat de reis van de Man With The Minivan naar de charmes van de Mississippi Women. Sluit je ogen en waan je je in de Mississippi Delta met de dampende sound van Fairweather Friends en The Devil’s Satisfriend. Eindigend met rollende funkbeats en gitaarlicks in Don’t Be Mean is “Lonesome Traveler’s Blues een afwisselende plaat met opwindende en bedachtzame nummers.  Een plaat van RB Stone, bijgestaan door prima begeleiders onder wie Glen Kuykendall (gitaar), Billy Crain (gitaar), Jared “Jay” Palmer (elektrische bas), Ed Atkins (staande bas), Spencer Strand (drums) en David Sappington (drums). Van shuffles tot groovy bytes is dit een plaat die ik waarschijnlijk nooit beu word. Uit de losse pols gespeeld en een feest voor het luisterend oor waar meer stijlen op verenigd zijn dan het 12-maten schema.

www.rbstone.com

 

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.