RSS

Tom Morello: The Nightwatchman – World Wide Rebel Songs

Een voor mij onbegrijpelijk fenomeen in het huidige klimaat in de folkmuziek is het vrijwel geheel ontbreken van het actuele protestlied. Uitzonderingen daargelaten (Otis Gibbs!) lijkt het erop dat de huidige crisis nauwelijks opgemerkt wordt door de dames en heren musici. De tijd dat folkmuziek en de protestbeweging tegen de oorlog in Vietnam een vruchtbaar verband aangingen, lijkt wel erg lang geleden terwijl ook vandaag de dag het Pentagon in weerwil van de recessie kapitalen mag besteden in oorlogsgebieden. Op zijn derde album heeft Tom Morello de edele taak op zich genomen zich af te zetten tegen de vele misstanden in de wereld waar het gewone volk onder gebukt gaat. Dat hij daarbij tekstueel soms de randen van zijn morele verontwaardiging opzoekt, vergeven we hem graag want Morello steekt wel zijn nek uit.

 

Naast alle morele verontwaardiging is World Wide Rebel Songs muzikaal gezien een dijk van een album. Morello is een beest van een instrumentalist die zijn gitaar Black Spartacus de allerfraaiste riffs weet te ontlokken. De heftige aanvallen op de gevestigde orde varieert hij met momenten van verstilling die diepe sporen nalaten in de ziel (God Help Us All!). Een ander hoogtepunt vormt het duet met Ben Harper in het prachtige lied Save The Hammer For The Man. Met de overige liedjes op dit album zit het ook wel snor en in zijn totaliteit is dit een inspirerend document voor iedereen die zaken als betrokkenheid en solidariteit op waarde weet te schatten.

 

www.nightwatchmanmusic.com

 

(Koos Gijsman)

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. arjan post #
    1

    quote Koos; ‘Een voor mij onbegrijpelijk fenomeen in het huidige klimaat in de folkmuziek is het vrijwel geheel ontbreken van het actuele protestlied. Uitzonderingen daargelaten (Otis Gibbs!) lijkt het erop dat de huidige crisis nauwelijks opgemerkt wordt door de dames en heren musici.’

    Koos; wat dacht je van Ry Cooder’s laatste album en het vorig jaar verschenen album van Loudon Wainwright; 10 Songs For The New Depression?!

  2. 2

    Terecht dat je op die albums wijst, Arjen. Cooder heb ik onlangs de lezers van deze site nog aangeprezen.
    Het politieke verzet blijf ik echter, zeker gezien de traditie, vanuit de folkwereld veel te mager vinden.

  3. Walter #
    3

    Protestliederen ,politieke verzet Arjan je begrijpt er niets van.
    Ben pas terug uit Vietnam een Amerikaanse kloot zoals Morello snapt er amper iets van.
    Voor de show wat zingen brrrrrr.
    Je beseft niet hoe moeilijk het is om te protesteren in het echt , sommige plaatselijke zangers en zangeressen kunnen het subtiel maar dan heb je in het echt gidsen nodig die het je willen vertalen.

  4. 4

    Je oordeelt nogal snel en makkelijk, Walter.

    Uiteindelijk telt het meeste wat je zelf op dat vlak doet.

    Observeren is wel aardig maar volstaat niet

    Misschien een schone taak voor jou het Vietnamese protestlied wereldkundig te maken ?

  5. arjan post #
    5

    Wat zou ik niet begrijpen dan Walter? Ik weet niet zo goed waar je op doelt, verklaar je nader!

  6. arjan post #
    6

    @Koos; Ik begrijp wel wat je bedoelt Koos. Je zegt ook wel: ‘vrijwel geheel ontbrekend’ dus niet geheel ontbrekend. Ik kan een hele verhandeling houden over hoe ik er tegenaan kijk maar over de mogelijke oorzaak ervan of een van de oorzaken ben ik het geheel eens met de column die in de laatste Lust For Life geschreven staat en door voormalig hoofdredacteur Tjerk Lammers neergepent is( ik verwijs daar graag naar) In het kort komt het erop neer dat muziek bepaalde functies kwijt is. Wellicht dat dat ook in de folk het geval is. Ondanks de uitzonderingen kun je misschien zeggen dat muziek niet meer een overstijgend en bindend element is op maatschappelijke problemen of een stem geeft aan geluiden binnen die maatschappij. Of dat nu ligt aan de mensen/luisteraars of aan de musici wil ik van af blijven. Ik vermoedt, als voorbeeld, dat ook in de popmuziek initiatieven zoals in de jaren zestig, zeventig en tachtig( denk aan Live Aid en USA For Africa) nooit meer diezelfde impact zullen krijgen als toendertijd. Ik denk dat we daarvoor teveel “vooruitgang” hebben geboekt en te veel in een individualistische maatschappij verkeren. Helaas zou ik willen zeggen. Volgens mij zoeken mensen nog wel verbinding en gemeenschapszin maar is dat verplaatst van kerk, zuil en muziek naar losse momenten van zingeving in alternatieve vormen( internet springt daar handig op in, stille tochten, occupy enz.) Nu hou ik toch een hele verhandeling… mijn punt is duidelijk. Volgens mij zijn we het toch meer eens dan op voorhhand gedacht Koos!

  7. 7

    Juist Arjen.
    Dit sluit naadloos aan op wat ik wilde aanstippen.
    Bedankt voor je betrokkenheid.
    Wat voor mij het sleutelbegrip blijft.
    Ik verwijs graag naar Asterix en Cleopatra :

    Centurion : Mannen we gaan verspreid aanvallen!
    Soldaat : Worden we dan ook verspreid vermoord ?

  8. jur #
    8

    en toch is het een verschrikkelijk mooie plaat
    mooi dat ie onder de aandacht gebracht wordt
    eerst gedownload, en inmiddels besteld (de artiest heeft natuurlijk wel zijn rechten….)