RSS

The Porter Draw – California Widow

Voor wie ze nog niet kent: The Porter Draw, die vier jaar geleden is opgericht, bestaat uit vijf gedreven muzikanten uit Albuquerque, waarvan de bandnaam verwijst naar een grote treinramp uit 1904 die 97 levens eiste. The Porter Draw is een muzikaal hecht gezelschap, dat bestaat uit Joshua Gingerich (zang,gitaar, mondharmonica), Russel James Pyle (zang, gitaar), Ben Wood (banjo), Dandee Fleming (basgitaar) en Joey Gonzales (drums en percussie).

De heren onderscheiden zich door de meerstemmige zang en de voorliefde voor rauwe, eerlijke, opzwepende semi-akoestische altcountryrock en bluegrassmuziek. Repertoire dat de neiging heeft te pas en onpas door je hoofd te spoken, waarvoor ondergetekende als muziekverslindende krasse knar van het Altcountryforum volledig voor de bijl ging.

“California Widow” biedt tien liedjes met speelse en pakkende melodieën met een energiek punk-attitude. Hoewel het nieuwe album van The Porter Draw bol staat van muziek met een opvallend opgewekte snaar is deze opgetogenheid in de teksten vaak ver te zoeken. Een nummer over een totaal gedesillusioneerde jongeman of een zoon die euthanasie pleegt op zijn ongeneeslijk zieke moeder zijn onder meer thema’s die op “California Widow” besproken worden. Die brok in de keel blijft nog wel als je het intense nummer Dirty Trade beluisterd:

“Born on a mountain top, back in 1945
    never HAD no Ma Pa or two speak of
    it was hard just to stay alive.
    Raised by a moonshiney, shitkicking son of a bitch.
    Taught me how to fight, and he Taught me how to drink “

Teksten die soms onvermoede emoties bij menig luisteraar zal losmaken. De muzikale referenties op deze plaat zijn legio en daarom tegelijkertijd niet relevant op een ongepolijste en ongeforceerde plaat met goed in het gehoor
liggende muziek. Een album dat puur op het gevoel lijkt te zijn geschreven.

Het nummer Goin’ Home valt te beluisteren via onderstaande link:

http://www.reverbnation.com/artist/song_details/9175537

www.theporterdraw.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment